Terítéken a generációk

2023.02.01. 14:00

Frissességet adnak a fiatalok a munkahelyen

A munkahelyeken dolgozó különféle generációk álltak a Terítéken című eseménysorozat utóbbi kerekasztal-beszélgetése fókuszában a kenesei Pörc Bisztró & Delikátban. A beszélgetést a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezték meg.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Steigervald Krisztián kutató, generáció-szakértő kiemelte, adott korban más-más környezeti tényezők hatottak az emberekre, illetve dolgozókra, ami formálta a személyiségüket. Emiatt lehet tapasztalni azt, hogy az egyes generációk máshogy viszonyulnak a munkahelyi környezethez, a felelősségvállaláshoz, az időbeosztáshoz. Például egy negyven feletti ember nyugodtan kivárja, hogy mikor kerül sorra kedvenc filmje, míg a fiatalok azonnal megkeresik és megnézik azt, azonnal akarják az eredményt. 

Bakos Miklós, a Bakosfa Kft. alapító ügyvezetője, aki 30 éve vezeti a faipari vállalkozást, a generációváltás buktatóiról beszélt. Mint mondta, a mai fiataloknál alapvető, hogy a családnak is szentelnek időt, óvodába sietnek a gyerekért, illetve edzőterembe járnak. A hatvan felettiek viszont reggeltől estig dolgoznak, mert ezt szokták meg. A lényeg, hogy a sikeres működés érdekében összecsiszolódjanak a generációk. 

Kocsis Jenő, a Pörc Bisztró & Delikát tulajdonosa aláhúzta, családja generációk óta, már 150 éve foglalkozik hentesárukkal, és az értékek, a hagyomány megőrzése számukra fontos. Kifejtette, nagyon fontos a család, az együttműködés, sokat lehet tanulni a fiataloktól is, akik új irányokat kutatnak fel, frissességet, új dimenziót hoznak a működésbe. 

Bonyhádi Szilvia projektmenedzser, ötletgazda, a rendezvénysorozat háziasszonya – aki Gere Henriette régiós koordinátorral szervezi a kerekasztal-beszélgetéseket – rámutatott, a programot hetedik alkalommal valósították meg, a következő a magyarpolányi Táj- és Alkotóházban lesz március végén. A cél az, hogy a VEB 2023 EKF-hez csatlakozott 116 településen beszéljenek a helyi értékekről, hidat építsenek ki a közösség tagjai között. Eszerint egy asztalhoz ültetik egy-egy település képviselőit, köztük a vállalkozókat, az önkormányzat és a civil szervezetek tagjait. Olyan szervezetfejlesztési irányokat jelölnek meg, melyekkel segítik a kis- és középvállalkozások működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában