Leszállt a "repülő ember"

2023.02.27. 13:47

Búcsú a Verancsicsot ábrázoló installációtól (galéria)

Leszerelték hétfőn a Verancsics Faustust ábrázoló installációt Veszprémben, a Szabadság téren.

Marton Attila

Eltávolították Verancsics Faustus Szabadság téri lebegő szobrát

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Veszprém történetéhez kötődő polihisztor, Verancsics Faustus dalmát származású várkapitányt ábrázoló látványosság az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat nyitó hetében került ki a belvárosba. 

– Az volt a cél, hogy amíg műszakilag lehetséges, kint maradjon az installáció, az elmúlt napok szeles időjárása után azonban jobbnak láttuk leszerelni – mondta érdeklődésünkre Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programsorozat sajtófőnöke. Hozzátette, kevés olyan alkotás volt látható az elmúlt időszakban a városban, amely ennyire intenzív – akár pozitív, akár negatív – érzelmi reakciókat váltott volna ki. Ugyanakkor hozzájárult ahhoz, hogy ismertebbé tegye Verancsics nevét a városban, valamint az installáció felhívta a figyelmet az EKF-programsorozatra is. 

Kérdésünkre, visszatérhet-e még a városba a bábu, Müller Mihály elmondta, az installáció rövid távra készült, anyagát megviselték az időjárási körülmények, ezért a veszprémiek elbúcsúzhatnak tőle. Veszprém azonban nem marad Verancsicsra utaló alkotás nélkül, hiszen a  vár bejáratánál látható a várkapitánynak emléket állító bronztábla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában