Bakonyi dinoszaurusz-lelőhely 

2023.02.06. 20:00

Ősi Attila tartott előadást Ajkán - Mi fán terem a paleontológia?

A bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, Ősi Attila tartott előadást a felsős diákoknak az egyházi iskola tornatermében.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Ősi Attila paleontológus

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Ősi Attila ajkai származású geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője és a lelőhely kutatásának vezetője előadása elején kifejtette, hogy szívesen látogat vissza szülővárosába vagy környékbeli iskolákba előadásokat tartani. 

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola felső tagozatos diákjai őszinte figyelemmel kísérték végig Ősi interaktív előadását. A paleontológus mesélt saját tapasztalatairól, valamint a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely felfedezéséről, ahol régésztársaival együtt végeznek a mai napig kutatásokat. Elmondta, hogy az Iharkúton talált bakonyi dinoszauruszok sok szempontból igen különlegesek voltak, sok új fajt fedeztek fel közöttük. Beszámolója szerint 80–90 millió évvel ezelőtt, a hüllők és a dinoszauruszok korában feltehetően mind az állat-, mind a növényvilág teljesen más összetételű volt. Valószínűsíthető, hogy ennek az oka nem más, mint az, hogy egész Európa egy szigetvilág volt. Ez az elszigeteltség tette igazából ezeket az állatokat egyedivé, különlegessé – foglalta össze előadása lényegét a paleontológus. 

A dinoszaurusz-kutató tájékoztatta a diákokat és tanáraikat, hogy az iharkúti lelőhelyen nyílt napokat is rendeznek, ahol körülbelül 1200 érdeklődőt tudnak fogadni három nap alatt, és az ásatások helyszínén egy kis terepmunka-bemutató keretében végig tudják követni az ásatások folyamatát, élőben láthatják az érdeklődők a frissen előkerülő fosszíliákat. 

Ősi Attila reményét fejezte ki, hogy előadásaival felkeltheti az érdeklődést a gyermekekben az őslénytan iránt, és talán lesznek néhányan, akik a földtudományok, illetve a természettudományok irányába indulnak majd továbbtanulni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában