Betekintés a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába

2023.02.21. 14:00

Ötödik alkalommal rendezik meg az UNESCO Most Téli Iskolát

Az UNESCO Kulturális Örökség-menedzsment és Fenntarthatósági Tanszéke, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK), a Pannon Egyetem, valamint a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány) szervezésében Békeépítés kultúra és oktatás révén címmel rendezik meg február 20–24. között ötödik alkalommal az UNESCO Most Téli Iskolát.

Napló

Fontos kulturális témákat boncolgatnak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A program a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program támogatásával jött létre, így az idei esztendőben a rendezvény helyszíne Veszprém, amely egész évben viseli az Európa Kulturális Fővárosa 2023 nevet és címet. A megnyitónak hétfőn a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér adott otthont, a további napokon a tanácskozások helyszíne a Pannon Egyetem lesz. A hétfői rendezvény – melynek címe magyarul így hangzott: Rugalmasság bizonytalanság idején: Békeépítés kultúra és oktatás révén – angol nyelvű volt. A konferencián több mint negyven országból közel nyolcvanan vettek részt személyesen vagy online formában.

Az 5. UNESCO MOST Téli Iskola betekintést nyújt a kultúra összetett, sokszínű, vitatott és változó fogalmainak átalakulásába. A szervezők azt is közölték, az idei program a jövő megalkotására és annak újragondolására összpontosít, miközben választ keres korunk aktuális problémáinak megoldására. A tudományos konferencia kísérletet tesz arra, hogy szembenézzen a háborúval, a környezeti válsággal, a migrációs kérdésekkel és a digitális technológiák gyors fejlődésének következményeivel.

A rendezvénysorozat a következő témákkal foglalkozik: a közösségi média és az algoritmikus világrend, a mesterséges intelligencia jövője, a digitális jólét meghatározása. A konferencia témái közé tartozik a társadalmi interakció új formájaként megjelenő inkluzív terek elemzése, különös tekintettel a videojátékok virtuális helyszíneire.

Ugyanakkor kerekasztal-beszélgetésben vitatják meg a fiatalok kultúrafelfogását, a múlt hatását a jelenre, specifikusan a traumák hatását napjaink válsághelyzeteire. Az ukrajnai fegyveres konfliktus várható következményeit, az úgynevezett puha/lágy hatalom és a kulturális diplomácia új definícióit, a transzkulturalizmus és a határok funkcióját, a felelősségvállalást a globális válságban, a poszthumanizmust

A konferencia első napját megtisztelte jelenlétével – mások mellett – Sir Richard Shirreff katonai szakértő és a NATO európai főparancsnokának volt helyettese, Emil Brix volt nagykövet, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatója, Ernesto Ottone-Ramirez, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese, Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is.

Az egyhetes program kísérőrendezvényeként a konferencia előadói és a hallgatók ellátogatnak a tervek szerint Tihanyba, az apátságba, ahol zenei és történeti bemutatón vesznek részt, valamint Binder Károly zongoraestjét is meghallgathatják az egyetem aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában