Asszonyfarsang

2023.02.22. 16:00

Szentbékkállán a böjt előtt még vacsoráztak egy jót

A faluban élő és a településhez kötődő asszonyok hagyományos húshagyó asszonyfarsangja idén sem maradhatott el.

Tóth B. Zsuzsa

A szentbékkállai asszonyok hagyományos húshagyó hétfői vacsoráját idén Orbánné Erzsi tartotta. A vendégek szokás szerint virággal és a korábbi húshagyó hétfőkön készült fényképekből összeállított tablóval köszöntötték Erzsit Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezúttal Orbánné Erzsi volt a háziasszony, aki otthonában várta a többieket, mivel a hegyi pincében már az unokája és családja él. A vendéglátás érdekében még az orvosi vizsgálatokat is elhalasztotta Erzsi, mondván, hogy csak tíz–tizenkét évente kerül a sor egy-egy vendéglátóra, nem szeretne erről lemaradni.  

Ennek apropóján az est egyik témája volt a hetvenkedés, a különféle gyógymódok alkalmazása, amelyek között még a piócázás is szerepet kapott.  

Folyamatosan aktuális beszédtéma minden évben a fiatalok, gyerekek, unokák kirepülése, a dédunokák érkezése, de idén is megemlékeztek az asszonyok azon társaikról is, akik már nem ünnepelhetnek velük. A bőséges vacsora, a töltött és fokhagymás bundában sült húsok, a majonézes saláták és a választékos italkínálat mellett szerepet kaptak a vendégek készítette házi sütemények. Nagy sikere volt a mákos csokitortának, az aprólékos gonddal készített teasüteményeknek, kapós volt a hagyományos hájas tészta, a házi krémes, a kókuszkocka, a mézes lapos kévés szelet, a vendégváró süti, és az elmaradhatatlan pirított mandulának idén újra nagy keletje volt. 

Az éjfélen is túl nyúló falatozás során a fényképalbumokat lapozgatva felelevenítették a korábbi húshagyó hétfők emlékezetes és tréfás pillanatait. Hiszen volt idő, amikor még térdig érő hóban baktattak fel a hegyi pincékhez mulatni, és arra szintén volt példa, amikor valamennyien boszorkánynak öltözve érkezek a hétfői összejövetelre. Ma már többnyire a faluban tartják az asszonyfarsangot, és a létszám is megcsappant, de jó kedvük továbbra sem hagyta el őket. 

Ezúttal is gazdát cserélt az esten több süteményrecept. Például a mézeslapé, amelyhez 30 deka lisztet, öt deka margarint, 10 deka porcukrot, egy evőkanál mézet, egy tojást, egy tojás sárgáját, teáskanélnyi szódabikarbónát kell összegyúrni, nyújtani, majd két lapot sütni világos színűre. Tetszőleges krémmel töltve egy napig ajánlatos pihenni hagyni. Kiderült az is, hogy a kelt tészta gyenge marad másnap is, ha nem teszünk bele tojást. A kedvelt aprósütemény, a Néró tésztájához pedig 50 deka liszt, 35 deka margarin, 25 deka cukor, fél csomag sütőpor, egy vaníliás cukor, némi reszelt citromhéj és öt tojás sárgája kell. A tésztából fél diónyi halmokat kell tenni sütőpapírra és világosra sütni, majd kettesével összeragasztani a sütiket lekvárral. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában