Összefoglaló

2023.02.17. 10:00

Várpalotán megújul a zsinagóga és farsangi mulatság Balatonakaliban – hírek Veszprém vármegyéből

Az elmúlt napok legfontosabb hírei a vármegyéből.

Napló

Fotó: Kovács Erika

Veszprémben jegykiadó automatákat és utastájékoztató kijelzőket helyeznek el

Városszerte jegykiadó automatákat és utastájékoztató kijelzőket helyez ki a V-Busz Kft. az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával. A szerkezetek többségét februárban és márciusban telepítik, június végéig tizenöt új automata kerül ki Veszprém különböző városrészeiben. – A jegykiadó automaták kihelyezésével a város számos pontján, több nyelven, 0–24 órában biztosítható a jegy- és bérletvásárlási lehetőség az utasoknak, ami jelentősen növeli a szolgáltatási színvonalat – közölte a Napló érdeklődésére Polgári István, a V-Busz Kft. ügyvezetője. Hozzátette, társaságuk az Európa Kulturális Fővárosa évadra való felkészülés keretében 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-től készpénzmentes jegykiadó automaták és kültéri utastájékoztató kijelzők beszerzésére.

Veszprémben veheti át Az embere díjat Kovács Norbert Cimbi

Az elmúlt hetekben olvasóink több ezer voksot adtak le Az év embere és Az év sportolója közönségdíj szavazásán – írja a Napló. A lap és a veol.hu február 1-jén indította útjára Az év embere, valamint Az év sportolója közönségszavazását. A jelöltek a saját területükön kimagasló eredményt értek el, kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt esztendőben. Célunk az volt, hogy olvasóink segítségével díjazzuk és elismerjük nem mindennapi munkásságukat. Az olvasók két héten keresztül voksolhattak az interneten Veszprém vármegye kiválóságaira. Döntésük alapján az alábbi végeredmény született: Az év embere 2022 közönségdíjat Kovács Norbert Cimbi néptáncoktató, koreográfus veheti át, az év sportolója Gaál Zsóka és Tatai József lett.

Várpalotán megújul a zsinagóga

Mintegy 600 millió forint állami támogatásból, a VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében újul meg idén a Várpalota szívében fekvő zsinagóga, közismert nevén a Nagy Gyula Galéria – olvasható a veol.hu hírportálon. A tervezett munkálatok során a műemlékvédelem alatt álló épület homlokzata, illetve belső tere is új külsőt kap. A kivitelezők többek között visszaépítik a tóraszekrényt és a karzatot – ahol olvasásra alkalmas tereket

alakítanak majd ki –, de a beruházás részeként megújul a gyalogos közlekedésre szolgáló felület, azaz a járdák is a Városház köztől egészen a Múzeumkert előtti zebráig. A zsinagóga felújításáról szóló vállalkozói szerződést Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta és a kivitelező konzorcium írta alá a városházán.

Farsangi mulatság Balatonakaliban

Egy jó program kimozdítja otthonról az embereket, és lehet látni, mennyi szépséget kínál a téli Balaton is – mondta a Naplónak Tóth Dávid a Fék Étterem tulajdonosa, a tradicionális, fánkos farsangi mulatság fő szervezője. A programot 18. alkalommal rendezték meg Balatonakaliban, az étteremnél az elmúlt hétvégén. A nyertesek koronát, serleget, ajándékot kaptak. A fánkversenyen 11 fánkkal rukkoltak ki Akaliban, a legfinomabb édességet a képünkön látható zánkai Boros-Szuper Szilvia és gyermekei, Bonifác és Levente, illetve férje, István sütötte meg.

Gannán hagyományőrző sváb disznóvágást rendeztek

Az önkormányzat 2014-ben szervezte meg először a rendezvényt, idén 10. alkalommal jöttek össze a helyiek, hogy felelevenítsék a régi sváb disznóvágások hangulatát, és együtt töltsenek egy napot – írta a veol.hu. A falusi népszokások közül talán az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény a disznóvágás. Gannán egy évtizedes múltra tekint vissza az esemény, amit a régi hagyományok előtt tisztelegve, közel száz fő részvételével tartottak meg a kultúrház udvarán.

Veszprémben a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió két telt házas előadást tartott

A 33. félévzáró bemutatón az Agóra Kulturális Központ színháztermében rendezték a programot, amelyről a Napló tudósított. A stúdió 1990 óta tanfolyamjelleggel működő tánciskola Veszprémben a Cholnoky általános iskolában, és több környező településen (Almádiban, Balatonfüreden, Gyulafirátóton, Zircen, Várpalotán, Balatoncsicsón, Herenden és Hajmáskéren). A növendékek a modern tánctechnikákat, a mozdulatművészetet és a balett alapjait sajátítják el a táncórákon. A stúdió

célja a kreatív gyermektánc művészeti oktatása, a mozgás, szépség, harmónia megteremtése a gyermekek fizikai és mentális fejlődésében.

Balatonfüreden esélyesek voltak a házigazdák

Volt esélye a pontszerzésre a Fürednek a jóval esélyesebb horvát rivális ellen kedden a kézilabda Európa-liga csoportkörében, írja a veol.hu. BKSE–Nexe 28-31 (14-16) – írja a veol.hu.

Veszprémbe visszatér a kézilabdacsapat

Amint arról a veol.hu ír, több, mint 20 év után tér vissza egy fájó emlék helyszínére a veszprémi kézilabdacsapat, amely egy nagyon fontos meccs, igazi rangadó előtt áll. Ha sikerrel jár, az a klub történelmébe is beírja magát. A veszprémi kézilabdacsapat 2002. április 27-én addigi története legfontosabb összecsapására készült, Magdeburgban lépett pályára a Bajnokok Ligája (akkori nevén BEK) fináléjának visszavágóján. Az első mérkőzésen, a bakonyi megyeszékhelyen 23-21-re nyertek Éles Józsefék, akiknek Németországban iszonyatosan nehéz dolguk volt, ezzel együtt nem sokon múlt, hogy megszerezzék a hőn áhított serleget. Nem sikerült, a Magdeburg 30-25-re győzött, elkeserítve a veszprémi szurkolókat.

Veszprémben a street art művészek

Street art művészek formálhatják újra a Művészetek Háza Veszprém felhívására a Veszprém Aréna aluljáróját és a város legtöbbet látott buszfordulóját, sőt egy városi busz is évekig viseli majd a street art művészek által tervezett matricát – olvasható a Naplóban. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül megvalósuló nyílt pályázaton Veszprém több kijelölt felületét gondolhatják újra a jelentkező művészek, hogy színesek és látványosak legyenek a város falai. A kiíró Művészetek Háza Veszprém Európa legjobb street art művészeitől olyan pályaműveket vár, amelyek bemutatják a város és az azt körülölelő régió gazdag kultúrtörténetét.

Veszprémben helyismereti kiállítás nyílt

Amint arról a veol.hu hírt adott, Közösség és emlékezet címmel nyílt helyismereti kiállítás a Pannon KözTérben a napokban. A Padláskincsek elnevezésű, európai uniós forrással támogatott programban fotókat gyűjtöttek és családi visszaemlékezéseket rögzítettek a szakemberek, kutatók. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, a projekt a helyi közösségek megerősítéséhez járult hozzá a helytörténeten keresztül. Hozzátette, a családi történetek a beküldött fotóknak köszönhetően a város közös emlékezetének részévé válhattak. Ferenczy Gábor, a cég ügyvezetője elmondta, közel 650 közösségépítő programot tartottak az elmúlt években, ezek sorában az egyik a Padláskincsek nevű projekt volt. A munka eredményét jelképesen bemutatva fotókiállítás is nyílt a Pannon KözTérben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában