A kis zümmögőket ünnepelték

2023.03.11. 21:00

A csodálatos méhek

2018-ban polgári kezdeményezésként indult el az új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja megünneplése, mely ma már országos esemény. Idén a Kékfestő Múzeum is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy megismerhessük azokat az állatokat, amelyek ezt a fontos munkát végzik.

Haraszti Gábor

A méhekről kaphattak hasznos információt a Kékfestő Múzeumban

Fotó: Haraszti Gábor

A családi napon lehetősége volt az érdeklődőknek virágpor- és mézkóstolásra. Délután Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém vármegyei szaktanácsadója beszélt a méhek életéről, a megporzás fontosságáról. 

 – Magyarországon körülbelül 1.3 millió méhcsalád él, ami az európai uniós átlagot nézve kiemelkedő adat – mondta az előadó.  – A méhcsaládok életben tartásához szükség van a méhészre, fontos munka ez, hiszen az általunk elfogyasztott élelmiszerek 80 százalékának valamilyen módon köze van a méhek beporzó munkájához, ezt csak kevesen tudják, úgy gondolom, fontos erről beszélni.

Tóth Péter (b) és Karvas Ágoston
Fotós: Haraszti Gábor

Az eseményen részt vett a bakonyszentiváni Karvas Ágoston is, aki édesapja hatására kezdett a méhészkedéssel foglalkozni, ami annyira megtetszett neki, hogy 2009-ben elvégzett egy méhész iskolát és azóta is ezzel foglalkozik.

 – Téves az a megállapítás, amikor az emberek azt mondják, hogy megtámadta őket egy méh, épp ellenkezőleg: ők védekeznek, a saját családjukat próbálják megmenteni  – mesélte a fiatal méhész.  – A mai napra többfajta mézzel készültem, hoztam vegyes virágmézet, amiben minden fajta megtalálható, de azok a különlegesek, amelyek egyfajta virágból készülnek, például amikor az akácfa virágzik, akkor az akácot pörgetjük, ha a repce, akkor pedig azt. Az egészségünk szempontjából is fontos, hogy fogyasszunk mézet, én is erre buzdítok mindenkit.

A mézek különböző ízesítését is meg lehetett kóstolni
Fotós: Haraszti Gábor

A nap folyamán kézműves foglalkozáson beporzó rovarokat, méhecskét kaptárban, pillangós forgót illetve méhbölcsőt (rovarszállót) készíthettek a vendégek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában