'48-as honvéd őrnagy

2023.03.16. 17:30

A névadó emléktábláját avatták fel a Noszlopy Gáspár Gimnáziumban

A veszprémi intézményben a héten tartották a hagyományos Humán- és Természettudományos Napok elnevezésű rendezvényt. A program egyik elemeként Szauer István tankerületi igazgató avatta fel a névadó emléktábláját, amelyet az iskola közössége állíttatott.

Napló

Fotó: Noszlopy-gimnázium/Péringer Ferenc

Sándor Mátyás intézményvezető az avatóünnepségen arról beszélt, az iskolaépületben harminc éve folyik oktatás, míg a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium hét éve létezik. Kitért rá, azért állítottak emléktáblát, hogy az iskolába betérőkkel megismertessék névadójuk életét és munkásságát. Az intézményvezető arról is beszélt, folyamatosan javulnak az iskolában a kompetenciamérés eredményei, megtöbbszöröződött az előrehozott érettségik száma, és emelkedik nyelvvizsgát szerző és emelt szinten érettségiző diákjaik száma is. 

Fotós: Noszlopy-gimnázium/Péringer Ferenc

Az emléktábla-avatás után Szabó András intézményvezető-helyettes tartott egy nem hagyományos történelemórát az iskola közössége előtt: részletesen bemutatta előadásában a névadó, az 1848–1849-es szabadságharcban honvéd őrnagyként szolgáló Noszlopy Gáspár történelmi szerepét, iskoláit, küzdelmeit, tettvágyát és szűnni nem akaró hazaszeretetét. Ezután Gál Balázs, a Pannon Egyetem oktatási igazgatója beszélt a felsőoktatás átalakulásának részleteiről. A napot az Írisz kisegyüttes koncertje is színesítette. A rendezvényt a 9. C osztályos tanulók színielőadása zárta, amelyet Gurinné Suba Gabriella tanárnő, osztályfőnök tanított be a diákoknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában