Sportolási lehetőség

2023.03.29. 17:58

Átadták az új zirci tanuszodát

Egymilliárdos beruházással készült el az új zirci tanuszoda, szerdán adták át ünnepélyesen. Fiatal vízilabdázók, úszóiskolások mindjárt birtokba vették. Elsősorban diákok járhatnak ide sportolni testnevelésóra keretében, de a nagyközönség szintén használhatja.

Rimányi Zita

A szép, korszerű létesítmény medencéit fiatal vízilabdázók, úszóiskolások mindjárt a köszöntők után kipróbálták Fotó: Nagy Lajos

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az átadáson arról beszélt, hogy a napokban országszerte nyolc hasonló uszoda nyitotta meg kapuit, ami az energiaválság közepette bravúros teljesítmény. Régebbi vizes létesítményeknek szintén állami támogatást biztosít a kormány a működtetéshez, ami a versenysportok, a nemzeti úszóprogram miatt is lényeges. Azt kívánta az államtitkár, hogy a zirciek, a környékbeliek mindennapjainak részévé váljon a mozgás, és ezt az új intézmény segítheti. Elsődleges célja az iskolai testnevelésórák keretében megtartott úszásoktatás helyszínének biztosítása, így hiánypótló feladatot lát el, és van olyan medencéje, amely az óvodások úszásához megfelelő.  

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy a környezetbe illő külsejű tanuszoda energiaellátását hőszivattyús és napelemes rendszer biztosítja. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Zirc utóbbi tíz évében a legnagyobb fejlesztésnek számít az uszoda létrejötte, ami a kormánynak köszönhető. Jelentős lehetőséget nyújt szavai szerint a sport terén, ami azért fontos, mert az egészségmegőrzést szolgálja. Közel található az oktatási intézményekhez. 

Ottó Péter polgármester megjegyezte, hogy az állami tulajdonban lévő létesítményt az állam tartja fenn, azért, hogy a térségben élők használhassák. Felelevenítette a többéves előkészítést, munkálatokat, amelyeknek az eredménye, hogy belülről is megcsodálhatják már a helyiek a szép, modern épületet. Megköszönte, hogy az önkormányzat elképzelését a térség országgyűlési képviselője támogatta. Így az ifjabb generációknak megfelelő lehetőséget biztosít a nevelkedéshez az új uszoda. A városvezető úgy véli, az úszás alapvető tudás, hiszen a csecsemőkben még benne van a búvárreflex, ezért érdemes mielőbb megtanulni a vízben fennmaradást. Reméli, minél többen igénybe veszik az új intézményt.  

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében épült létesítményt megáldotta Bérczi L. Bernát ciszterci apát. A köszöntőt mondókhoz a nemzeti színű szalag átvágásakor csatlakozott Kovács Norbert, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese és Wladár Sándor olimpiai bajnok, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Az ünnepségen részt vettek Európa- és világbajnok sportolók, olimpikonok, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, a környező települések polgármesterei, intézményvezetők. A napokban kezdődő próbaüzemről, az az alatti és az azt követő nyitvatartásról, a medencék méretéről, a kedvezményes jegyekről külön írunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában