Lengyel-magyar barátságnap

2023.03.20. 07:00

Az évszázadokon átívelő barátságot ünnepelték

Emlékeim szerint nem láttam még annyi embert az Agórában kiállításmegnyitón, mint ahányan összegyűltek a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Országos Lengyel Önkormányzat idei rendezvényén, amelyet a Lengyel–magyar barátságnap alkalmából szerveztek.

Őrsi Ágnes

Fotó: Pesthy Márton

Az sem volt véletlen, hogy ez alkalommal legalább annyi lengyel szót hallhatott a látogató, mint magyart, ami annak köszönhető, hogy a veszprémi lengyelségen és barátaikon kívül részt vett a rendezvényen Sebastien Keciek nagykövet, Rónainé Slaba Ewa lengyel parlamenti szószóló, valamint a különleges tárlat egyik támogatója, a Szülők a Lengyel Iskoláért Alapítvány csoportja. 

A rendezvény meghívója szerint a Játék a lengyel festészettel című kiállítást a Veszprém–Balaton 2023 EKF támogatásával rendezte a Kövesdi Hanna vezette veszprémi és az Országos Lengyel Önkormányzat Felföldi Máriával az élen. Játékos kezdeményezés az ötlet: ismert XIX-XX. századi lengyel festők képeit ma élő polgárok személyesítik meg, ezzel visszasegítve a múltba a nézőt. Ahogy a megnyitón elhangzott, nemcsak hasonló szereplőt kerestek, hanem hasonló kellékeket is, nem egyet a lengyel szülők készítettek a hangulat érdekében, ami nem puszta másolást jelentett, hanem humort, iróniát is. Az élő festmények fotói egy tehetséges magyar művész, Csoma Szilvia közreműködésével születtek, és április 10-ig tekinthetők meg az Agóra Veszprém Kulturális Központ emeleti társalgójában. 

A kiállítást Andrzej Kalinowski nyitotta meg. Érzelemmel telt beszédében utalt rá, hogy a lengyel és a magyar nemzetet az egymás iránti szimpátia és tisztelet fűzi egybe évszázadok óta. Voltak dinasztikus kapcsolatok, közös uralkodók, de nehéz helyzetekben mindig ugyanazon az oldalon álltunk, az igazság oldalán. – Emlékezve a múltra, gondoljunk a jövőre, adjuk át a barátság hagyományát a felnövekvő nemzedéknek! – határozta meg a feladatot a lengyel konzul. 

A megnyitó után a színházteremben mondott köszöntőt Porga Gyula polgármester, aki rámutatott: minden évben legalább három közös magyar–lengyel esemény zajlik a városban; egyik a legnagyobb magyar szabadságünnep, március 15-e után pár nappal, a másik novemberben, a lengyel függetlenség napja alkalmából, de van egy harmadik is, ami kézilabda-sportünnep a Veszprém Arénában, ahol szintén tapasztalható, milyen örömmel fogadja egymást a magyar és a lengyel szurkológárda. Ezek az ünnepek nem korlátozódnak egy közösségre, mindegyik egész Veszprémé. Így valósul meg az a korábbi óhaj, hogy legyen Veszprém a leglengyelebb magyar város!

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szintén az évszázadokon átívelő barátságot hangsúlyozta a két nép között, még ha a két ország nem is határos egymással. Hangsúlyozta, hogy amikor az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprém gazdag kultúrájáról, összetartó közösségéről beszélünk, az csak a lengyelekkel közösen értelmezhető. 

Mint minden közös ünnepen, ezúttal is nagy várakozás előzte meg a színházi programot. Két részletben a Budapesten alakult Polonéz Néptáncegyüttes tartott fergeteges bemutatót, a fiatalok átöltözésre szánt szünetében pedig két filmet látott a közönség: az egyik Lengyelországról készült, a másik pedig a 2023-ban legvonzóbb európai utazási célpontnak választott lengyel fővárosról, Varsóról. (Ugyanezen a listán Veszprém a hetedik lett.) A jól sikerült találkozó utolsó programjaként lengyel ételeket kóstolhattak a vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában