Rekviem diákalkotásokon

2023.03.30. 18:00

Az Olaszfaluban sortűzzel elvett 32 élet üzenete

Rekviem 32 fiatal életért címmel hirdettek média- és rajzpályázatot, a téma az olaszfalui világháborús sortűz, a véráldozat mai üzenete volt. Az ország számos részéből érkezetek diákalkotások. A díjátadót a Via Calvaria, azaz Csendhegyek útja projekt első eseményeként tartották meg.

Rimányi Zita

A média- és rajzpályázat eredményhirdetésén a szervezők és a díjakat átadók: Márkusné Vörös Hajnalka, Varga Antal, Tóth József, Boriszné Hanich Edit, Udvardy György és Ovádi Péter

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Mókusok öröme, tankok fenyegetése, a különbség kontrasztjai, sok-sok szív, fekete vadászrepülők, amelyek fehér galambokká alakulnak – a gyerekeket is megérintette az olaszfalui tragédia, többek közt az említett részletek jelentek meg sokféleképp pályaműveikben. Az eredményhirdetéskor lehetett megnézni benevezett munkáikat a bakonyi falu tornatermében. Boriszné Hanich Edit polgármester arról beszélt, hogy nem kellett átélniük szerencsére világháborús időszakot, mégis tehetségük és a történtek tanulsága köszön vissza alkotásaikról. A felfoghatatlant megpróbálták felfogni, érzéseik révén, ahogy a helybeliek szintén a szeretet erejébe kapaszkodva dolgozták fel tragédiájukat. A faluvezető szívéhez a pályaművek közül az áll a legközelebb – neki elnézhető ez az elfogultság –, amelyet az olaszfalui iskolások huszonheten közösen raktak össze, a montázsban több részletből alkottak gondolati egységet. 

A díjtáadáson részt vett Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Hazánk távolabbi részeiből is érkeztek többek közt rajzok, zeneművészeti és vizuáltechnikai módszerekkel készült pályaművek, eljöttek megalkotóik is. Az abszolút győztes a szentmártonkátai református iskola diákjainak A nap, amikor a szív megszakadt című alkotása lett, az audiovizuális kategória első helyezettje pedig az ajaki iskola Animáció a mártírokért című filmje. A rajzokat, a festményeket beküldők kategóriájában két nyertest hirdettek, egyikük répcelaki tanuló, Schleinig Adél, a másikuk a szentendrei Szabó Márton.

A jutalmak átadásakor Tóth József, az ÉrMe, az Üzleti Érték Megőrző Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy sokan megismerték a pályázat révén a helyi közösséget meghatározó történést, diákok szembesültek a szomorú eseménnyel, feldolgozásával. A gyerekek pedig érzéseiket, főleg a fájdalmat jobban ki tudják fejezni művészeti eszközökkel, így aktualizálható az olaszfalui sortűz üzenete, a véráldozat értelme. A kiállított, kivetített képeken látható volt, mekkora a különbség a bombatölcsérek és az őszinte mosoly között, sok szív jelent meg rajtuk, mind azt sugallták, hogy a szeretet lehet a megoldás minden embertelenségre, válaszként, megelőzésként is.

Ez a kiállítás volt a Via Calvaria, azaz Csendhegyek útja első eseménye. A projektről Márkusné Vörös Hajnalka, Szilágyiné Kósa Anikó, Varga Antal és Tóth József, azaz a szervezőbizottság tagjai tájékoztatták lapunkat. A Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. A régió kálváriáinak épített és kulturális örökségére épül, ezeket a rejtett gyöngyszemeket mutatja be. Rendezvényeit azoknak ajánlják, akik az elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeket keresik, szemben a zajos, rohanó világgal. A következőt április 2-án, virágvasárnap tartják meg, zarándoklat indul a gyulafirátóti kálváriáról Veszprémbe, az élő passióra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában