Micsoda égi felvétel!

2023.03.28. 12:00

Csillagászati ritkaságot kaptak lencsevégre a fűzfői obszervatóriumból

Egy igazán különleges csillagászati jelenséget, egy földközeli kisbolygót sikerült szombat este lefényképezni a Balaton Csillagvizsgálóból, közölte Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési szakcsoportjának, illetve a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetője.

Kovács Erika

Azt mondta, március 25-én (szombat éjszaka) a 2023DZ2 elnevezésű, körülbelül 40-70 méter átmérőjű kisbolygó igen közel haladt el a Föld mellett, alig 174 641 kilométer távolságban, ez a Föld-Hold átlagos távolságának kevesebb, mint a fele. 

A felvételt készítette: Kocsis Antal, Gubicza László és Németh Csaba

A gyors látszólagos mozgású űrszikla alacsonyan, alig nyolc fok magasságban látszott, de a derült égnek köszönhetően a Balaton Csillagvizsgáló 100 milliméteres ED-lencsés távcsövével sikerült megörökíteni több felvételen is ezt a ritka alkalmat. Az egyetlen kép 30 másodperc expozícióval készült, melyen jól látható az állócsillagok között hosszú csíkot húzó kisbolygó nyoma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában