Statisztika

2023.03.23. 20:00

Csökkent a születések és a halálozások száma is tavaly

Mintegy kétezerrel haladta meg a halálozások száma a születésekét Veszprém vármegyében tavaly.

Marton Attila

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint 2022-ben 2844 gyermek jött világra, és 4890 fő hunyt el a vármegyében. Az élveszületések száma 3,9, míg a halálozásoké 12 százalékkal csökkent 2021-hez képest, utóbbi esetében a jelentős visszaesésben szerepet játszik a járvány miatti többlethalálozások magas bázisértéke is. A természetes fogyás 2046 fő volt, a népességre vetített 6,0 ezrelékes vármegyei érték az országos átlagnál (4,9 ezrelék) kedvezőtlenebb volt, hívták fel a figyelmet. 

Országosan 88,4 ezer gyermek született, és 135,7 ezren haltak meg tavaly, így a természetes fogyás 47,3 ezer fő volt. A születések és a halálozások egyenlege az ország valamennyi vármegyéjében és Budapesten is népességfogyást eredményezett. Országos átlagban 13 százalékkal kevesebben haltak meg, és öt százalékkal kevesebben születtek tavaly, mint tavalyelőtt. 

A legtöbb vármegyében, így Veszprémben is mérséklődött a házasodási kedv, amit részben az előző évi magas bázisérték magyaráz. Tavaly tizennégy százalékkal kevesebb, 2202 pár kötött házasságot Veszprém vármegyében, mint 2021-ben, ugyanakkor a frigyek száma így is az ötödik legmagasabb volt 1989 óta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában