Minőségi építészet

2023.03.23. 15:30

Díjazták a legszebb balatoni házakat

Díjazták a legszebb balatoni házakat Balatonakarattyán, a református templomban március 23-án, csütörtökön. Az Év balatoni háza építészeti díjpályázatot ötödik alkalommal hirdette meg a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel (BSZ) együttműködve.

Kovács Erika

Szabó György a balatonakarattyai református templom általa tervezett épülete előtt, amely a Nők a Balatonért Egyesület különdiját kapta

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Németh Péter, a templom református lelkésze bemutatta a gyönyörű épületet, majd Perényi Lóránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára videóüzenetben méltatta a szervezést és az eseményt. 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a BSZ titkára köszöntőjében egyebek mellett elmondta, a pályázat lebonyolítását az említett tárca a Lechner Tudásközponton keresztül támogatta. 

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, és 2013 januárja után használatba vett épületekkel lehetett pályázni tavaly november 30-ig három kategóriában: ilyen az Év balatoni lakóháza, az Év balatoni középülete, az Év balatoni üdülő/gazdasági épülete. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, illetve figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre.

A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építészkamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára volt. 

A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni az épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. A kiírásra rekordszámú, 23 pályamű érkezett be, ebből hét lakóépület, 10 középület és hat az üdülő/gazdasági épület kategóriában. A beérkezett pályázatokból előbírálat után a zsűri kiválasztott tízet, melyet a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után került sor a bírálóbizottság ülésére, melyen megszülettek az eredmények: az Év balatoni lakóháza egy balatonhenyei családi ház, melynek tervezője Dénes György és Dénes Eszter. Az Év balatoni üdülőépülete kategóriában a Balatonszárszón lévő, D20 nevű nyaraló nyert, felelős építésze Fazekas Katalin és Vilics Árpád. Tavaly az Év balatoni középülete a balatonfüredi Zákonyi utcai pavilonsor lett, melynek felelős építésze Golda János és Madzin Attila.

A NABE különdíját kapta a balatonakarattyai református templom, amit Szabó György tervezett. A BSZ különdíját vehette át a fonyódi Berek Világa Látogatóközpont, felelős tervezője Mezei László. A Magyar Építészkamara különdíját kapta a Siófokon lévő Bakterház, felelős tervezője Katók Edit és Berecz Tamás. A Somogy Megyei Építészkamara különdíját nyerte el a szőlősgyöröki Légli Borászat, felelős tervező Pór Péter. A Zala Megyei Építészkamara különdíját a Vonyarcvashegyen működő Cabin Balaton kapta meg, építésze Béres Attila és Baráth Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában