Elévülhetetlen érdemek

2023.03.23. 18:00

Egly Márk lett a Balaton-felvidéki borvidék új elnöke

A Balaton-felvidéki borvidék közgyűlése Egly Márkot választotta a borvidék új elnökének, miután a korábbi elnök, Németh Iván hosszú éveken át végzett munkája után benyújtotta lemondását.

Szijártó János

Egly Márk, az Egly Szőlőbirtok és Borászat vezetője mostantól immár a Balaton-felvidéki borvidék elnöke is egyben

Fotó: Szijártó János/Napló

Egly Márk elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az elmúlt másfél évtizedben ismét felfelé ívelő pályára lépett a sümegi borászat. Tavaly Etyek, Mura, Kőszeg, a Nivegy-völgy mellett Sümeg is átvehette a nemzeti oltalom alá helyezés alkalmából az Agrárminisztérium által kiállított oklevelet. Mindebben oroszlánrészt vállalt a sümegi borász, az Egly Szőlőbirtok és Borászat vezetője, aki immár a Balaton-felvidéki borvidék elnöke is egyben.

A Balaton-felvidéki borvidék 678 hektár termőterületen, három elkülöníthető földrajzi egységben 24 települést jelent, ahol a fehérszőlő-fajták közül domináns az olaszrizling, a chardonnay és a szürkebarát, a kékszőlő-fajták közül a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a pinot noir a legjellemzőbb. 

Lapunk kérdésére Egly Márk azt mondta, hogy töretlen lelkesedéssel folytatja azt a munkát amelyet 1998-ban kezdett meg Sümegen. - Túlzás nélkül állíthatom, hogy ami ma Magyarországon összefüggésben van a borral, arról nekem naprakész tapasztalataim, információim vannak. S mindez erősíti azt a törekvésemet, amellyel a Balaton-felvidéki borvidék egészének szeretnék segíteni abban, hogy a nyilvánosság jobban megismerje értékeinket, az itt rejlő lehetőségeket. A borászatokat pedig abban is támogatom majd, hogy eljussanak hozzájuk azok a példák, ismeretek, amelyeket felhasználva előre tudnak lépni saját szándék és lehetőség függvényében - hangsúlyozta az új elnök. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában