Gyermekközpontú oktatás

2023.03.31. 14:00

Egy hónapon át ünnepelnek

Jubileumi gálán ünnepelték a Kék Madár pedagógiai program harmincadik évfordulóját Veszprémben.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A jeles évforduló alkalmából egy hónapos programsorozattal készültek, amelynek nyitánya az Agóra Veszprém Kulturális Központban tartott gála volt. 

Jegesné Rémesi Irén, a Kék Madár szakmai program vezetője kérdésünkre elmondta, a gálaműsorban a program jelenlegi és korábbi diákjai, szülők és pedagógusok egyaránt színpadra léptek. A gyermekek különböző országok és nemzetek kultúráját is megjelenítették, emellett néptáncot adtak elő jelenlegi diákok és szülők, míg a tagozat egykori tanítványai énekkel, verssel és prózamondással léptek fel, zárásként szülőkből, gyermekekből és pedagógusokból álló kórus énekelt. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, az eltelt három évtizedben több száz veszprémi diák tanult a Kék Madár pedagógiai programban. Méltatta a modellt megalkotókat, a módszert a Báthory-iskola igazgatójaként befogadó Tölgyesi Józsefet, és azt, hogy három évtizeden át sikerült megőrizni a programot. 

A gálaműsor elején Porga Gyula Pro Meritis érdemérmet adott át az oktatás-nevelés területét segítő kiemelkedő társadalmi munkája elismeréseként Ernei Tamásnak, a Kék Madár Alapítvány elnökének. 

A Kék madár programot Darabos Györgyi és Jegesné Rémesi Irén alkották meg, amelynek alapján az első osztály az 1992-93-as tanévben indult a Báthory iskolában. Az alternatív módszerben a negyedik osztály második félévéig nincs osztályzat, addig szövegesen értékelik a gyermekeket. A tanítási napot rugalmasan szervezik, nem 45 perces tanórák szerint. Emellett nagyon szoros kapcsolat és együttműködés köti össze a diákokat, szülőket és pedagógusokat, akik sok programon közösen vesznek részt. 

Az ünnepségen Pohl Brigitta, a Báthory István Sportiskolai Általános Iskola intézményvezetője Báthory-emlékérmet adott át Ernei Tamásné pedagógiai asszisztensnek.

Április végéig további eseményekkel ünneplik meg az évfordulót: 26-án szakmai napon látnak vendégül szakmabelieket, míg az Agórában veszprémi pedagógusok képzőművészeti és kézműves alkotásaiból rendeznek kiállítást, a felső tagozatos diákoknak írópályázatot hirdettek. 

A programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában