A szabadság szimbólumai

2023.03.19. 15:00

Emlékművet avattak a forradalom évfordulóján

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára rendezett ünnepségen emlékművet avattak Devecserben, a Szabadság tér Hársfa utcai elágazásánál. 

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepi beszédében Ferenczi Gábor polgármester elmondta, hogy az emlékművön, a kopjafa csúcsán hadi jelet és magyar keresztet láthatunk, az emléktáblán a Kossuth-címert és a szabadságot jelképező szimbólumokat. 

Muzsi Norbert és Ferenczi Gábor az emlékműnél
Forrás: önkormányzat

– Boldog vagyok, hogy az emlékművel teljessé válik a városban azon emlékkövek köre, amelyekkel egy városnak rendelkeznie kell. Így már méltó emlékhelyünk van az 1848/49-es szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségekhez is. A szabadság az az ideális állapot, amikor az adott személy, egy csoport, egy társadalom közössége rendelkezik minden lehetőséggel ahhoz, hogy bármi lehessen, bármit tehessen és bármivel rendelkezhessen. De azt csak akkor teheti meg, ha a cselekedete nem sérti más csoportok, nemzetek szabadságát. Nem szabad összekeverni a szabadságot a szabadossággal, hiszen utóbbi az erkölcsi korlátok áthágását jelenti, és ezzel sérti a másik ember szabadságát. Mi ma az évfordulón éppen a Szabadság téren vagyunk. Amikor ezt a közteret elnevezték, nyilván nem azt értették a szabadság szó alatt, amit ma. Számunkra a szabadság ma a független, szabad, jóléti, magyar hazát jelenti – mondta a polgármester, és köszöntet mondott azon önkormányzati képviselőknek, akik támogatták az emlékmű elkészítését, továbbá Muzsi Norbert fafaragó népművésznek, a Bakonyerdő Zrt.-nek, hogy faanyaggal segítette az emlékmű megvalósulását, és a Devecseri Városüzemeltetési Kft.-nek, hogy kialakították és rendbe tették az emlékmű környezetét. 

Az ünnepen közreműködött a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar és a Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI tanulói, felkészítő tanáruk Nyárs Hajnalka volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában