Hazajárók és hagyományőrzők

2023.03.22. 13:00

Filmbemutatóval idézték meg a múltat Kemenesalján

A kemeneshőgyészi Hermelin Hazajáró és Hagyományőrző Egyesület egyik nyertes pályázatának köszönhetően filmbemutatót tartottak a település emblematikus épületében, a felújítás alatt álló Radó-kastélyban.

Haraszti Gábor

Nagy volt az érdeklődés a filmbemutató iránt

Forrás: Hermelin Hazajáró és Hagyományőrző Egyesület

A közönséget – a zsúfolásig megtelt nagyteremben – Kovács Tamás, az egyesület elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta, a mai, modernnek vélt társadalom tagjait számos manipuláció, alattomos szándékú befolyásolás éri, és a célszemélyek leginkább azok a fiatalok, akiknek nincs megtapasztalt összehasonlítási alapjuk a valós történelmi múlt és a jelen között. Az öt epizódból álló Múltidéző Kemenesalján című kisfilmsorozat – melyet a Luminosa Film kiváló alkotógárdája készített – ezt a hiányosságot igyekszik pótolni, hiszen a filmben a község legidősebb polgárai álltak kamera elé, és meséltek a múltról, az életükről, az általuk átélt vidám vagy szomorú eseményekről. 

Forrás: Hermelin Hazajáró és Hagyományőrző Egyesület

A filmvetítést megelőzően a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör katonadalokból összeállított műsorát láthatta a közönség. A dalcsokor kiválasztása nem volt véletlen, hiszen a filmsorozat első része is a II. világháborúról szólt. 

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és vendéglátással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában