Fókuszban a közösségek

2023.03.17. 20:00

Átadták a kolostorkertet Almádiban

Átadták a 120 millió forintból létrehozott vörösberényi Kolostorkert közösségi teret, illetve belső udvart március 17-én, pénteken. A beruházás a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB 2023 EKF) keretében valósult meg. 

Kovács Erika

Átadták a 120 millió forintból létrehozott vörösberényi Kolostorkert közösségi teret

Fotó: Nagy Lajos

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte, a VEB 2023 EKF programjai a közösségekről szólnak, mert cél egyfelől, hogy az országnak ez a térsége, a táj szépsége felvegye a versenyt a nyugat-európai helyszínekkel. Cél az is, hogy erősítsék a közösségeket, melyek egységben élnek. A művészek nyilvánosságot teremtenek, mely ismertebbé teszi a térséget. A VEB 2023 EKF infrastrukturális beruházásai is a közösséget szolgálják, ilyen a vörösberényi kolostor épület. A miniszter reményei szerint a hely megújulása új életet is jelent majd, mely a programokkal közösségi színtér, emberek találkozóhelye lesz. A kultúra ugyanis hidat jelent egyének és közösségek között is. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő méltatta a közösségeket, a kolostor, a szépen kialakított kert és a Szent Ignác-templom szakrális jelentőségét. Felidézte Kerényi Imre munkásságát, aki azt mondta, nemzetépítés történik a magtár, a kolostor felújításával. A képviselő kiemelte a rendkívül gazdag programkínálatot, melyeket az említett helyszíneken rendeznek majd.

Fabó Péter polgármester köszönettel beszélt a kormányzati támogatásról, Navracsics Tibor miniszter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Kerényi Imre művész segítségéről, majd méltatta a 16. században alapított jezsuita rendet. – Ez a hely szakrális, megszentelt föld, mely mindig a kultúrát képviselte, ez a cél ma is, fogalmazott. A város 2015-ben vette meg a magtár épületét, két év múlva a kolostort újították fel támogatásból. 2020-ban a VEB 2023 EKF program döntött a 120 milliós támogatásról, melyből felújították a kolostorkertet. – Az a feladatunk, hogy kultúrát, gondolatot, lelket hozzunk a falak közé, és feltegyük a várost a magyar kultúra térképére, növelve a város turisztikai vonzerejét – mondta a polgármester. A magtár, a kolostor és a kert sok rendezvényhez ad helyszín, mint például a kiállítások, színházi előadások, gyermek- és felnőtt-táborok, koncertek. 

A polgármester szólt a város színes kulturális életéről, ilyen az Almádiak Napja, a Mozgókép-, a Nemzetközi balett- és az Összművészeti beatfesztivál, Almádi lesz a színes lépcsők városa, megújítják a borfesztivált. 

Lamos Péter, az EKF 2023 infrastrukturális beruházásaiért felelős Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője részletezte a kormányzati támogatásból megvalósuló, hárommilliárd forintos infrastrukturális beruházásokat, melyre 30 település pályázott. Az átadáson műsort adtak a Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában