Kossuth-laktanya

2023.03.13. 20:00

Hazai és nemzetközi katonai gyakorlatok is lesznek a bakonyi lőtéren

Idén is csúcsforgalom lesz az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság (MH BGCSP) kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken, derült ki a katonai alakulat éves tájékoztatóján, amelyet a közelmúltban tartottak a várpalotai Kossuth-laktanyában.

Szabó Péter Dániel

Oszlánszki Béla ezredes a várpalotai Kossuth-laktanyában tartott tájékoztatón Fotó: Szabó Péter Dániel

Oszlánszki Béla ezredes, az MH BGCSP parancsnokának vetített képes előadásából kiderült: eseménydús lesz a 2023-as esztendő, a magyar és külföldi katonai erők szinte minden hónapban tartanak majd kiképzési rendezvényeket. Ezek között  több olyan nemzetközi katonai gyakorlat is lesz, ami a teljes központi lőteret érinti. 

– A legfontosabb feladatunk idén is a Magyar Honvédség, illetve a külföldi fegyveres erők kiképzésének biztosítása. Fontos kiemelni a tavaly nyár óta hazánkban állomásozó NATO kiemelt éberségi tevékenységet folytató harccsoportot. Ők a folyamatos egyéni és kötelék kiképzések mellett minden hónapban egy héten át közös gyakorlatokat tartanak. Ezen felül az elmúlt évekhez hasonlóan tavasszal és ősszel itt rendezik a Magyar Honvédség két legnagyobb gyakorlatát is (Brave Warrior I-II.), amelyek a hanghatást és katonai gépjármű-mozgást tekintve is a legjelentősebbek lesznek – mondta el Oszlánszki Béla ezredes, aki megértést és türelmet kért a térségben élőktől. Hangsúlyozta, a rendelkezésükre álló összes csatornán idén is minden hónapban eljuttatják az érintettekhez a lőtéri menetrendet. 

A kiképzési tájékoztatón szó esett a lőtéri fejlesztésekről szintén, melyek a bakonykúti és a hajmáskéri kiképzőbázist egyaránt érintik. – A legfontosabb feladat az új NATO-bázis kialakítása Gyulafirátót mellett. A földmunkákkal már végeztek a szakemberek, jelenleg az infrastruktúrát építik ki. Ezzel párhuzamosan mind a bakonykúti bázison, mind pedig a köröshegyi lőtéren kialakítunk egy-egy helikopter-leszállót – fogalmazott az ezredes. 

Oszlánszki Béla hozzátette, a tájékoztatáson túl az ilyen rendezvények a társszervekkel való együttműködés ápolását és erősítését is célozzák. A környező települések vezetői, valamint a civil- és a társ fegyveres szervezetek képviselőnek részvétele nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a katonai alakulat és a lakosság közötti kommunikáció is gördülékenyebb legyen egy-egy gyakorlat idején. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában