Városrészek találkozója

2023.03.14. 09:00

Helytörténeti előadássorozat a Thury-várban

Városrészek találkozója címmel hirdették meg az idei értéktár napot Várpalotán. A nagy sikerű rendezvényen a Felsőváros és a Rákóczi Telep történetéről éppúgy hallhattak az érdeklődők, mint a régi belváros, a Rejcsúr vagy épp a Kálvária titkairól, érdekességeiről.

Szabó Péter Dániel

Vanyó József a régi várpalotai belváros és az egykori Rejcsúr lakóiról mesélt a közönségnek Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-termet megtöltő érdeklődőket Budai László köszöntötte. A Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője elmondta: a Veszprém megye keleti kincseinek őrzői projekt keretében Várpalotán a közelmúltban több új, a városrészeket bemutató információs táblát helyeztek ki, s ezek száma a jövőben folyamatosan gyarapodik. 

Nyitányként Vanyó József lépett a közönség elé, s tartott személyes hangvételű előadást Visszaemlékezéseim a Rejcsúr és belváros egykori lakóira címmel. Érdekesség, hogy Vanyó József gondolatait a pályázatnak köszönhetően bővebben, egy könyv formájában is elolvashatják majd az érdeklődők. A parasztnegyed családjairól Antal László mesélt. A mai Mátyás király utca és Rózsakút utca környékét jelölő megnevezés őrzi a korábbi lakók foglalkozását, hiszen többségében földművesek és kisbirtokosok laktak – hangzott el. Einreinhof Attila az egykoron Rákosi Telepként létrejött, ma Rákóczi Telepként ismert városrészről beszélt. Az 1948-ban átadott bányászlakások megépítését és a lakótelep benépesítését érdekes volt hallgatni.  

Sárváriné Rieder Zsuzsa a Tési-dombról mesélt. Arról a városrészről, amelyhez családi szálak és ezekhez kapcsolódó gyermekkori emlékek kötik. Ott járt óvodába, iskolába és nagyon sok időt töltött a Felsőmajor szélén élő nagyszüleinél Elmondta, a Tési-domb ma ismert arculatának kialakítása az 1950-es években kezdődött. Kisebb politikai vétség miatt elítélt rabokat hoztak Várpalotára, akik megépítették az első emeletes házakat. A Loncsos és a Szent Donát kápolna történetéről Juhász Attila beszélt. Az egykori szőlőhegy benépesülése és a kápolna története sok, eleddig nem hallott részletet világított meg a közönségnek, ahogy Dobos Tamás előadása is a Kálvária városrész múltjáról és jövőjéről. Szó esett többek között a várpalotaiak által jól ismert Brinkmann-házakról, amelyek bizony a televíziós sorozatban látható Fekete-erdei klinika, s az intézményt vezető Brinkmann professzor után kapták a nevüket. 

Zárásként ismét Budai László lépett a mikrofonhoz, s Inota falu Google-térképre helyezett egykori lakóiról címmel tartott izgalmas előadást a Thury teremben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában