Negyed évszázados a várpalotai hajléktalanszálló

2023.03.27. 14:00

Huszonöt éve segítenek a rászorulókon

Ha az embernek nincsen célja, még a legsimább úton sem jut el sehova – mondta el a várpalotai hajléktalanszálló, hivatalos nevén a Magyar Vöröskereszt Várpalota Térségi Összevont Szociális Intézménye 25 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen Kárpáti Attila intézményvezető. Az eltelt negyed évszázad eseményeire, eredményeire a Petőfi Étteremben emlékeztek a napokban a jelenlegi és egykori dolgozók, segítők és ellátottak.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai hajléktalanszálló lakói különleges verses műsorral készültek a rendezvényre

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ki lehet kerülni a hajléktalanság fogságából. Akinek az egészségi állapota engedi, vállaljon munkát és takarékoskodjon. A kitartó ember előbb-utóbb eléri a célját. Akinek akarata van, azt vezeti a sors, akinek nincs, azt vonszolja – hangsúlyozta köszöntőjében Kárpáti Attila intézményvezető, aki felidézte, hogy a Magyar Vöröskereszt által üzemeltetett várpalotai hajléktalanszálló három ellátási formával (nappali melegedő, átmeneti szállás, éjjeli menedékhely) nyitotta meg kapuit 25 évvel ezelőtt. 

– Az akkor hivatalban lévő köztársasági elnök felesége, Göncz Árpádné adta át intézményünket 1998 márciusában. Az épület lakhatást biztosított a fedél nélküliek számára, azonban voltak olyan személyek, akik saját döntésükből kifolyólag nem kívántak bejönni hozzánk, így hát 2003-ban az ő segítésükre utcai szolgálatot indítottunk. Nagyobb bővítés az intézményben 2011-ben történt, amikor 30 új férőhellyel és nyolc új lakószobával bővült az épület. Jelenleg 64 férőhelyes átmeneti szállással, 35 férőhelyes nappali melegedővel és 23 férőhelyes éjjeli menedékhellyel működünk – foglalta össze a tudnivalókat Kárpáti Attila. 

Vödrös Bálintné, az intézmény korábbi vezetője a kezdeti évekről beszélt, s köszönetet mondott a támogatásért az önkormányzatnak és a vöröskeresztnek. 

– Várpalota újkori történelmének egyik legnehezebb időszakában jött létre az intézmény, hiszen akkoriban nagyon sokan kerültek Várpalotán nehéz helyzetbe. Mindig kellenek jó emberek ahhoz, hogy egy ilyen intézmény működni tudjon. Ilyen ember Vödrös Bálintné, de az önkormányzatnál is kellettek és kellenek azok a személyek, akik ezt a magukénak érzik, és segítő kezet nyújtanak a nehéz sorsúaknak – fogalmazott Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, majd oklevéllel és ajándékcsomaggal köszöntötte Kárpáti Attila intézményvezetőt. 

Campanari-Talabér Márta polgármester elismerő oklevelet adott át Kárpáti Attilának, az intézmény vezetőjének
Fotós: Szabó Péter Dániel

Csoma Zoltán, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a hajléktalanszálló működtetésében résztvevők a Vöröskereszt eredeti gondolatainak megfelelően segítséget nyújtanak összeroppant sorsú embertársainknak.

Az ünnepségre a hajléktalanszálló lakói is különleges műsorral készültek. A Himnusz és a Nemzeti dal mellett többek között hajléktalan költők verseit szavalták el a meghívott vendégeknek, akiknek Lőrincz Máté énekes és a Cserregő Néptáncegyüttes is színvonalas produkcióval kedveskedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában