Még ingyen kérhetik a szelektív gyűjtőedényeket

2023.03.23. 11:30

Júliusig dönthetnek a zirci társasházak, akár megfelezhetik szemétdíjukat

Nem lett több a zirci társasházak vegyes gyűjtőedényeibe rakott szemét mennyisége, mióta megszüntették közelükben a szelektív hulladékszigeteket. Ebből két dolog következik: az egyik, hogy a tömbházlakók közül csak kevesen használták azokat, a másik, hogy jelentős spórolásra van lehetőségük.

Rimányi Zita 

Így néztek ki Zircen a tavaly megszüntetett szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fotó: Rimányi Zita 

A 16 zirci társasháznak a város központjában létrehozott három szelektív szigetet november végén szüntették meg, mert hetven százalékban nem az került a konténerekbe, amire valók és mellettük szemétkupacok nőttek. Mivel közterületekről volt szó, a városi önkormányzatnak nem kis költséget jelentett környezetük rendszeres takarítása. Helyettük felajánlotta a tömbházakban lakóknak a szolgáltató, hogy ingyen kapnak a vegyes háztartási hulladéknak szánt kukáik mellé egy-egy olyan zárható gyűjtőedényt, amibe a papírt, a műanyagot, a fém italosdobozt tehetik. Ezek igény szerinti ürítéséért sem kell fizetni. Mégis csak egy társasház kért ilyet, a többi nem. 

Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője tájékoztatta lapunkat arról, hogy a zirci társasházak havi szemétmennyisége nem növekedett a szelektív szigetek megszüntetése óta. Pedig elképzelhető volt korábban, hogy így lesz, mert gondolni lehetett arra, hogy ha mindent a vegyes kukába raknak, akkor több lesz a hulladék, amit el kell vitetniük. De nem így történt. Tehát a szigeteket korábban jobbára nem a lakók, hanem valószínűleg vállalkozások használták, sokszor veszélyes hulladék lerakására. Viszont az is következik az említett adatokból, hogy az emeletes tömbházakban élők többsége nem gyűjti külön az újrahasznosítható hulladékot. Pedig a hosszú távú szakmai tapasztalatok szerint a háztartásokban keletkező szemét több mint fele olyasmi, olyan csomagolóanyag, ami a szelektívbe dobható. Tehát a felére csökkenthető így a szemétdíj, mert ahogy említettük, a papír, a műanyag, a fém italosdoboz elszállítása ingyenes.

A zirci társasházak a VHK-tól féléves haladékot kaptak év végén, azaz július 1-ig még biztosítják nekik a lehetőséget, hogy meggondolják magukat. Kérhetnek ingyen plusz kukákat. Spórolhatnak ezzel. Mivel a szelektív gyűjtőedények ürítése, elszállítása esetükben is – ahogy a családi házas övezetekben – a szolgáltatási díjcsomag része, eleve kifizetik, csak nem élnek vele. A környezetvédelmet és egyben a takarékoskodást szolgálja ez a módszer, igaz, egy kis macerával jár: otthon külön kell rakni, vagy amikor leviszik a kukához, külön kell válogatni a szemetet. Azt, amit az eddigi gyakorlatuk szerint a lakók egyben a háztartási szemétnek szánt gyűjtőbe raktak. Viszont, ha amellett lenne egy szelektív edény is, az praktikusan a lakásuk a közelében lenne. 

A családi házakban lakóknak Zircen vannak saját szelektív edényeik. Ők és a társasházakban élők is az üres, a kiöblített italos és befőttesüvegeket kupak, tető nélkül két helyen helyezhetik el: az önkormányzati hivatal udvarának és a városüzemeltetés Alkotmány utcai telephelyének bejáratánál, munkaidőben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában