Elismerések

2023.03.15. 21:19

Kitüntetettek vármegyénkből

A nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket adtak át. Vármegyénkből is többen részesültek elismerésben.

MTI

A kitüntetettek egy csoportja Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel

Forrás: Minisztérium

Kossuth-díjat kapott Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása, színpadon, képernyőn és mozivásznon egyaránt emlékezetes és sikeres alakításai, a magyar kultúra  özvetítése iránt elkötelezett, értékteremtő és a kulturális életet gazdagító munkája elismeréseként. 

Széchenyi-díj elismerésben részesült Kahler Frigyes jogtörténész, kutató, nyugalmazott törvényszéki büntetőkollégium-vezető bíró Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, számos történelmi korszakot és témakört felölelő, hiánypótló kutatásai és publikációi, generációk számára meghatározó oktatói munkája elismeréseként.

Kiemelkedő írói tevékenysége elismeréseként Márai Sándor-díjban részesült Sarusi Mihály író, költő.
Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Siki Andrea, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar dékáni titkársága beszerzési csoportjának vezetője, valamint Vámosi Réka Mária, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara dékáni titkárságának projektmenedzsere.
Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Gurin Péter fizikus, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Természettudományi Központjának egyetemi docense, illetve Józsa Benő újságíró, a Magyar Távirati Iroda nyugalmazott Veszprém vármegyei tudósítója.
Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta Török Ádám közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pannon Egyetem professor emeritusa a közgazdaság-tudomány elméleti és gyakorlati fejlesztéséhez hozzájáruló, kimagasló szakmai tevékenysége, valamint a tehetséggondozásra és a kutatói pálya népszerűsítésére is kiemelt figyelmet fordító oktatói munkája elismeréseként.
Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Neveda Amália Márta, az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgatója, a Kulturális Központok Országos Szövetségének alelnöke.
Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Boda Dezső fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Természettudományi Központjának igazgatója, egyetemi tanár; Fehér Helga, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézete Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense; Kristóf Tamás vegyészmérnök, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Természettudományi Központja Korróziós Kutatócsoportjának vezetője, egyetemi docens; Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának általános dékánhelyettese és Üzleti Tudományok Intézetének intézetigazgatója, egyetemi docens.
Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Görög Mihály közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Pannon Egyetem professor emeritusa.
A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Navracsics Tibor területfejlesztési minisztertől Nagy Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója nagy elhivatottsággal végzett gyógyítói és kórházvezetői munkája elismeréseként. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Szőke András Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, színész, a taliándörögdi Ősök Háza társ­alapítója a Balaton-felvidék értékeinek megőrzését szolgáló tevékenysége, helytörténeti gyűjtőmunkája, valamint a nehéz sorsú gyermekek vizuális nevelésében vállalt szerepe elismeréseként.
A Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át Fábry Szabolcs János, Nagyvázsony község polgármestere, a nagyvázsonyi Magyar Igásló Ökoturisztikai és Tájérték Központ szakmai vezetője, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség alapítója eredményes településvezetői munkája, valamint a magyar hagyományok és kultúra ápolása és a falusi állattartó gazdálkodás népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként; Papp Sándor István, a Veszprémi Főegyházmegye gógánfai Római Katolikus Plébániája plébánosa elhivatott papi szolgálata, valamint a rászoruló családok és gyermekek körében végzett odaadó karitatív tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.
A Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át Horváthné Somogyi Ildikó, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének alelnöke és a Veszprém Megyei Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Közhasznú Egyesületének elnöke, az Életlehetőség Szociális Nappali Intézmény Nonprofit Kft. ügyvezetője a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élők támogatását szolgáló több évtizedes, áldozatos munkája elismeréseként; N. Horváth Erzsébet helytörténész, író, a tapolcai Batsányi Színjátszó Kör alapító vezetője a település kulturális életében betöltött szerepe, valamint helytörténeti kutatásai és írásai elismeréseként; Oszkai Réka Viola, a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatója Kisfaludy Sándor szellemi örökségének ápolása terén végzett munkája, valamint Sümeg kulturális életében vállalt szerepe elismeréseként; Varga Károlyné, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese, a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség titkára, a Tapolcai Városszépítő Egyesület alelnöke és a Tapolcai Nőklub Egyesület elnöke a város történetének kutatása és bemutatása érdekében végzett munkája, valamint közösségépítő tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.
A Magyar Bronz Érdemkeresztet vehette át Koós Rita, a Sümegi Közös Önkormányzati Hivatal kommunikációs referense a település érdekében végzett értékes és sokoldalú munkája elismeréseként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában