Kedvezőbb lesz parkolni a piacnál

2023.03.30. 14:00

Közgyűlési döntés a zeneiskola előtti terület elnevezéséről

A parkolási rendelet módosításáról, valamint arról is döntött a veszprémi közgyűlés csütörtöki ülésén, hogy a zeneiskola előtti területet Auer Lipótról nevezik el.

Marton Attila

Parkoló autók a piac mögött. Fotó: Nagy Lajos

Májustól az első negyedóra megfizetése után további egy óráig nem kell a várakozásért parkolási díjat fizetni a vásárcsarnoknál. A változtatást a kereskedők kérésére vezetik be, akik azt tapasztalták, mióta novembertől drágult a parkolás, a vásárlók száma csökkent. Ezentúl Auer Lipót parknak hívják a Kulturális negyed programban a Kálváriadomb és a zeneiskola között létrejött területet. A döntés előzménye, hogy 2020-ban az MSZP–LMP–P frakció javasolta, hogy viselje veszprémi közterület a neves hegedűművész nevét. 

A veszprémi közgyűlés csütörtöki döntésével kinyilvánította szándékát, hogy víziközmű-szolgáltatás biztosítására fennálló ellátási kötelezettségét átruházza a magyar államra, az erről szóló megállapodásról később dönt a testület. A képviselők határoztak arról is, hogy Nagy Sándor (1923-2017) Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész negyven – férfi és női fejet ábrázoló – plasztikáját helyezik el a Színházkert Óvári Ferenc utca felőli támfalán. 

A közgyűlés döntése értelmében a V-Busz Kft. 14, forgalomból kivont autóbuszt bocsát a kárpátaljai magyar közösség rendelkezésére a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve, és arról is határoztak, hogy a Fügefagyi Kft. veszi bérbe tizenöt évre a Szent Miklós-szeg oldalában a Kulturális negyed program keretében épült kávézót.

Nem támogatta Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) indítványát a közgyűlés, amelyben azt a határozati javaslatot nyújtotta be a képviselő, hogy akkumulátorok előállítására szolgáló üzemek és létesítmények létesítéséről szóló döntést csak akkor hozzon meg az önkormányzat, ha azt helyi népszavazáson a választók támogatták. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, Veszprémben és környékén nem merült fel akkumulátorgyár telepítése, a térség munkaerőhiánnyal küzd. Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP–LMP–P) interpellációjában arról érdeklődött, hogy az EKF programot előkészítő és megvalósító gazdasági társaságoknak van-e szabályzatuk a pályázatok kiírására és elbírálására, amely az összeférhetetlenségre vonatkozik. Porga Gyula elmondta, több tízmilliárd forint hazai és uniós forrást költött el a város az utóbbi években, amelyek felhasználását a hatóságok vizsgálták, és nem állapítottak meg szabálytalanságot. Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek–Szakszervezet–Reformerek) az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat januári nyitóünnepségének költségeiről kérdezte a polgármestert. Porga Gyula elmondta, a kulturális évad legfontosabb eseménye a megnyitó, a veszprémi is egy grandiózus program volt, amely több tízezer érdeklődőt vonzott. Hozzátette, az ünnepség teljes költsége – beleértve a fényfestéseket, díszleteket, programokat és a háttérszolgáltatásokat – összesen 674 millió forintba került. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában