Nemzeti ünnep

2023.03.15. 14:10

Magyarország függetlensége és szabadsága nemzeti minimum

Nemzeti egység nem teremthető a haza és a szabadság szeretete nélkül: addig létezhet a nemzeti közösség, amíg szabadságunkért és függetlenségünkért áldozatokra is készek vagyunk, fogalmazott ünnepi beszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán.

Marton Attila

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Gulyás Gergely és Porga Gyula polgármester a koszorúzáson

Fotó: Pesthy Márton

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a Dózsa György téren tartottak megemlékezést Veszprémben. Gulyás Gergely beszédében emlékeztetett, 1848-ban forradalmi hullám söpört végig Európán, a népek tavasza gyökereiben rázta meg az abszolutizmussal kormányzott Európát. A mozgalom egyenlő jogokat követelt a nemzetnek, függetlenséget, alkotmányos intézményeket, szabad sajtót, egyenlő jogot a polgároknak, jobbágyfelszabadítást és törvény előtti egyenlőséget. – Rabság helyett szabadságot követelt a nemzet és az egyén, a közösség és a polgár számára egyaránt – fogalmazott a miniszter. A forradalmakat Európa-szerte gyorsan leverték, kivéve Magyarországon: ez az időszak megerősítette a nemzet szabadságvágyának eszméjét, amely később utat tört magának – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. – Az 1848-as forradalom és szabadságharc a legkiválóbb, karddal és vérrel megharcolt példája annak, hogy a haza és a szabadság szeretete tudja a legnagyszerűbb cselekedetekre késztetni a magyarságot. Magyarország függetlensége és szabadsága a valós és tartós nemzeti egység alapja, a legfontosabb nemzeti minimum – húzta alá a miniszter. 

Gulyás Gergely mondott beszédet Veszprémben
Fotós: Pesthy Márton

Hozzátette, 1848 legfőbb üzenete, hogy nincs egyéni szabadság a közösség szabadsága nélkül, mert rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai. A magyarság 1848–49-ben ugyanazt akarta, mint Szent István óta mindig és ma is: független nemzet akart lenni, amely maga dönt a saját sorsáról – hangsúlyozta. Megjegyezte, ma a minket körülvevő európai környezet sokszor ellenséges, mert az Isten, haza, család élő és társadalomszervező alapértékeit meg akarjuk őrizni. 

A beszéd után a Lovassy László Gimnázium 10. A osztálya adott elő részletet Szigeti József Egy táblabíró a márciusi napokban című művéből. Az előadást Stark Péterné Zöldvári Ildikó, a Lovassy gimnázium tanára rendezte, a színpadra állításban Csizmaziáné Fazekas Beáta osztályfőnök segített. A megemlékezésen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, erdélyi népdalt énekelt Kruppa-Jakab Éva. Az eseményt koszorúzás zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában