EKF2023

2023.03.03. 20:00

Neves előadók, hasznos információk – Beszélgetés és workshop a fenntarthatóságról

Kerekasztal-beszélgetést és workshopot tartottak a fenntartható programszervezésről pénteken az Agórában.

Marton Attila

Navratyil Sándor, Szalóki Ági, Varga Líviusz és Forró Krisztina a beszélgetésen Fotó: Nagy Lajos

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által szervezett eseményen a program munkatársai adtak hasznos információkat a kulturális évadban rendezvényeket megvalósító partnereiknek. Az esemény résztvevői arra keresték a választ, mit jelent a fenntartható rendezvényszervezés társadalmi és környezeti szempontból. A kerekasztal-beszélgetésen Szalóki Ági (dalszerző, önkéntes), Navratyil Sándor (paralimpikon, az első magyar, aki részt vett a téli paralimpián) és Varga Livius zenész osztotta meg tapasztalatait Forró Krisztina, a VEB 2023 EKF Közösségi bevonás és kapacitásfejlesztés terület vezetőjének moderálása mellett. 

Szalóki Ági az önkéntesség szerepéről beszélt. Elmondta, édesanyja szociális területen dolgozik, így gyermekkorától mindig kapcsolatban volt civil szervezetekkel. Énekesként számos önkéntes akcióban vett részt, az ingyenes, jótékony céllal adott koncertek mellett többször segített ételosztásokon is. Úgy vélte, az önkéntesség révén olyan szervezeteket és településeket ismerhet meg közelebbről, amely enélkül nem lenne lehetséges. 

Navratyil Sándor 23 évesen egy autóbalesetben sérült meg úgy, hogy deréktól lefelé megbénult, és kerekesszékbe kényszerült. Az ausztriai rehabilitációjában fontos szerepet kapott a sport, később több paralimpián is szerepelt. Az 1996-os tornán teniszezőként, majd a 2002-es téli paralimpián első magyarként alpesi síelésben indult, és négy évvel később a torinói téli paralimpián is versenyzett. Kiemelte, a paralimpiai szereplésnél is fontosabb számára, hogy számos fogyatékossággal élő fiatallal ismertették meg a (para)sportolást, amit azért is lényegesnek tart, mert szerinte ez az egyik legjobb eszköz a társadalmi integrációra. 

Varga Líviusz a környezetvédelem szerepéről beszélt. Elmondta, gyermekkora óta meghatározó ez számára: édesapja biológia–földrajz tanár volt, és már a nyolcvanas években felhívta a figyelmét az ökológia és a természet megóvására. Kiemelte, a környezetvédelemre azért is szükség van, mert annak az ember is a része. A beszélgetés után workshopot tartottak több témában, ahol a fizikai és kommunikációs akadálymentesítésről, valamint a környezeti fenntarthatóságról gyűjthettek hasznos tapasztalatokat az esemény résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában