Őrizni fogják az épületet

2023.03.09. 14:00

Ördögűzést akart végrehajtani, felmérhetetlen károkat okozott a gyújtogató a pápai Nagytemplomban

A vármegyei és az országos sajtót is bejárta már a hír, miszerint egy 43 éves nő bement a pápai Nagytemplomba, és felgyújtotta az ott található antik terítőket, az oltárról a virágokat és a szobrokat pedig ledöntötte.

Haraszti Gábor

A tűzeset miatt szigorítanak a templom szabályain Fotó: Haraszti Gábor

Azóta kiderült, az asszony állítólag pszichés beteg, látomásai vagy hallucinációi lehettek, mert ördögűzést akart végrehajtani, ezért söpörte le a növényeket, gyújtotta fel a terítőket. Bár a feltételezett elkövető ellen garázdaság miatt büntetőeljárás indult a Pápai Rendőrkapitányságon, az eset óta újra látták a templomban.

– Egy zavaros elméjű nő volt az elkövető, meggyőződésem, hogy segítségre, kezelésre szorul, és addig nem is lenne szabad kiengedni a gyógyintézetből, amíg nem stabilizálják az állapotát – mondta Mail József apát-plébános. – Az esetből okulva a templomot őrizni fogjuk, és a nyitvatartási időn is változtatunk, délután zárva tartjuk, és a misék előtt fél órával nyitjuk csak ki. A kár, amit okozott, felmérhetetlen, olyan füst volt, hogy semmit sem lehetett látni, a tűzoltók ventilátorokkal tudták csak kifújni a füstöt. A szobrokra és freskókra lerakódott a korom, hogy pontosan mekkora a kár, egyelőre nem lehet megbecsülni, mert az alkotások magasan vannak, és azokhoz valahogy fel kell jutnunk, hogy jobban szemügyre tudjuk venni.

A plébános elmondta, korábban már voltak kisebb atrocitások a templomban, meggyűlt a bajuk a hajléktalanokkal, akik befeküdtek a padokba aludni, részegeskedtek és bepiszkítottak, előfordultak kisebb lopások is, de tűzeset ez idáig nem történt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában