Körzeti orvos

2023.03.01. 20:00

Ötven éve gyógyítja az embereket Kovács Károly

Fél évszázadon keresztül végzett lelkiismeretes, odaadó munkájáért Nyárád, Vinár és Marcalgergelyi önkormányzata nevében elismerésben részesítették Kovács Károlyt, a három település körzeti orvosát.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor

Látszólag ez a rendelés is úgy ért véget Nyárádon, mint az elmúlt évtizedekben az összes. A doktor úr recepteket írt fel, vizsgált, jó tanácsokkal látta el betegeit. A szolgálati lakásba lépve azonban – nem kis meglepetésére – egy kisebb társaság fogadta, a jelenlévők mind azért érkeztek, hogy gratuláljanak a kerek évfordulóhoz. Kovács Károly a Türr István Gimnáziumban végzett 1963-ban, majd 1969-ben a Pécsi Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett. 1973. március 1-től körzeti orvosi kinevezést kapott a nyárádi orvosi körzetben, mely Nyárád mellett Vinár és Marcalgergelyi településeket is jelentette. Pajak Károly, Nyárád polgármestere a kerek évforduló alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, az orvos az elmúlt öt évtizedben munkáját mindig töretlenül, lelkiismeretesen végezte.

- Betegcentrikus szemléletével, szakmai elhivatottságával, feddhetetlen etikai magatartásával példát mutat a dolgozóinak és a környékbeli kollégáknak egyaránt. Kiemelkedően empatikus és követendően emberséges bánásmódjával a betegek maximális megbecsülését is kivívta. Az elmúlt ötven évben megismerte körzete családjait, ma már egyes esetekben a negyedik generációnak a háziorvosa – mondta a község vezetője. 

Mint elhangzott, a hetvennyolc esztendős szakember szívügyének tekinti az orvosok képzését, továbbképzését, tudományos érdeklődésük fejlesztését. Ennek érdekében 1993-ban elindította a Pápa Orvos-klubot, melynek fórumain különböző témákban országos és megyei szakértők huszonöt éven keresztül vállaltak előadói szerepet. 

Fotós: Haraszti Gábor

A kitüntetett meghatódva vette át az emlékplakettet, mint mondta, szereti a munkáját, olyannyira, hogy tíz éve nem is volt szabadságon.

- Jákli Zoltánnak elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy 1973 februárjában Nyárádra kerültem – idézte fel a kezdeteket Kovács doktor. - Két éven keresztül Nemesszalók is hozzám tartozott, éjjel-nappal menni kellett, csak szombat éjjeltől hétfő reggelig volt ügyelet. Kezdetben megfelelő rendelő sem állt rendelkezésre, de nagy küzdelmek és kompromisszumok közepette nagyjából fél év alatt sikerült egy komfortos helyet kialakítani, így kezdődött minden. Meglepetés volt számomra, hogy számon tartották ezt az ötven évet. A célom az volt, hogy ezt elérjem, innentől kezdve minden már ráadás, addig dolgozom, amíg egészségem engedi – mondta Kovács Károly, akit Marcalgergelyi polgármestere, Molnárné Nagy Melinda verssel köszöntött. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában