Az elmúlt napok hírei röviden

2023.03.21. 09:00

Terítéken a napelempark, Petőfi-kiállítás, új óvodai játszótér

Összefoglaljuk az elmúlt nap legfontosabb híreit.

NA

Az elvileg környezetbarát napelemparknál - a leendő beruházási terület közvetlen szomszédságában - élettelen sivárság, szögesdrótos kerítés, gaz fogadja a látogatót Fotó: Szijártó János

Évfordulót ünnepelt az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Kiscsőszön

Ünnepi konferenciát tartottak Hagyományőrzés, hagyományteremtés címmel Ajka-Padragkúton a hétvégén az egyesület megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából – írja Veszprém vármegye napilapja, a Napló. A konferencián Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője elmondta, a közösségek, benne az emberek, sokkal erősebbek, ha ilyen szemléletmód veszi őket körül. – Talán még soha nem volt olyan fontos visszanyúlni a gyökereinkhez, mint most. Sosem volt még nemzeti identitásunk akkora veszélyben, mint most, amikor megpróbálják azt szétszedni és eltüntetni a jövő generációi elől – mondta.

Rangadót nyertek a balatonfürediek

A Füred sikeresen fékezte le az utóbbi időben remek formát mutató akadémistákat szombaton a férfi kézilabda NB I.-ben. Két 18 pontos csapat találkozott egymással, hazaiak és vendégek egyaránt jó formában várták az összecsapást. A NEKA ragadta magához a kezdeményezést, 4-2-re vezettek az ötödik percben, majd hamarosan öt gólra nőtt az előnyük. Szretenovics hét perc szünet után ért el hazai találatot, szépen fokozatosan zárkózott fel a BKSE, amely a 22. percben egyenlített. A második játékrész első találatát a házigazda érte el, ám nem sokkal később kettővel a NEKA vezetett. Majd fordult a kocka, hamarosan már a Fürednél volt a fór, gyorsan nőtt ötre a különbség, Andó parádés védései után Szretenovics növelte még tovább az előnyt. Végül 20 kapott gól alatt maradt György László együttese, amely a második félidőben stabil, szervezett játékkal fordította a maga javára a derbit – írja a Napló.

Ebválasztás: a cél szentesíti a fajtát

Izgalmas téma kutya és ember kapcsolata, annak kialakítása, fenntartása, az állatok idomítása. Már a fajtaválasztásnál érdemes tudni, milyen célra használjuk majd az ebet, mert a „közönséges” házi kutyák sem egyforma hangulatúak, vérmérsékletűek. A veol.hu egy méltán ismert és elismert szakértővel, Maróti Bélával, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Életműdíjasával beszélgetett, aki emellett nemzetközileg elismert teljesítménybíró, vadász és solymász. Legkedvesebb szenvedélye mégis a vizslatenyésztés, a vadászkutyák kiképzése.

Terítéken a napelempark Tapolcán

Demonstrációval felérő fogadóórát tartott Takács Gábor önkormányzati képviselő Tapolcán, a Fenyves közösségi téren pénteken. Az északi városrészbe tervezett naperőműparkkal kapcsolatos tájékoztató generált nagy aktivitást a mintegy

hetvenfőnyi résztvevőtől. A létszám a hideg ellenére is közel tízszerese volt a korábban az önkormányzat által egy hétfő délelőttre meghirdetett lakossági fórumhoz Végül 20 kapott gól alatt maradt György László együttese, amely a második félidőben stabil, szervezett játékkal fordította a maga javára a derbit – számol be a veol.hu.

A kultúra sümegi közvetítője

Kisfaludy Sándor szellemi örökségének ápolása terén végzett munkája, valamint Sümeg kulturális életében vállalt tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház igazgatója Navracsics Tibor minisztertől Budapesten. Oszkai Réka kollégáival több mint száz kulturális, közművelődési rendezvényt szervezett tavaly. 2022-t Sümegen alapvetően meghatározta Kisfaludy születésének 250. évfordulója, amelyhez kapcsolódva szervezték meg a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Kisfaludy 250 rendezvénysorozatot – számol be a Veszprém vármegyei Napló.

Emléktábla avatás a veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégiumban

A veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégiumban a Humán és természettudományos napok elnevezésű rendezvény egyik elemeként Szauer István tankerületi igazgató avatta fel az emléktáblát, amelyet az iskola közössége állíttatott, olvashatjuk a veol.hu hírportálon. Sándor Mátyás intézményvezető az ünnepségen arról beszélt, az iskolaépületben harminc éve folyik oktatás, míg a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium hét éve létezik. Kitért rá, azért állítottak emléktáblát, hogy az iskolába betérőkkel megismertessék névadójuk életét és munkásságát.

Száraz fehérbor vitte el a pálmát Badacsonyban

Az Effenpergel Családi Pincészet balatonedericsi 2022-es sauvignon blanc száraz fehérbora kapta a legmagasabb értékelést a Veszprém vármegyei borok versenyén Badacsonyban. Hetvenhét termelő kétszázhatvanöt mintáját bírálta a zsűri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete által szervezett Veszprém vármegyei borok versenyén a napokban. Az immár huszonnegyedik alkalommal megtartott eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Sövényházi Balázs, Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke és Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campus főigazgatója köszöntötte a

Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán megjelent borászokat, szakembereket, a zsűri tagjait – számol be a Napló.

Az ajkaiak ezúttal a Siófok vendégeként győztek

A találkozó elején egyik csapat sem bővelkedett helyzetekben, azonban Kenderes Zoltán fejesével az első játékrész hajrájában előnyhöz jutott az Ajka. A második félidőben Zsolnai találata döntőnek bizonyult, sikert arattak a Balaton-parti együttes otthonában a zöld-fehérek a labdarúgó NB II. 28 fordulójában – írja a veol.hu.

Petőfi-kiállítás gyerekrajzokból Sümegen

A Napló beszámol arról, hogy idén ünnepeljük az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdetett rajzpályázatot a sümegi Kisfaludy művelődési központ ügyes kezű óvodások és általános iskolások számára. A március 15-ei ünnepségen kihirdették a Velünk élő Petőfi című rajzverseny díjazottjait, a gyerekek beadott rajzaiból pedig kiállítást nyitottak a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ aulájában.

Új óvodai játszótér és eszközök Ajka-Padragkúton

Ajka-Padragkút Közel kétéves adománygyűjtési munkának köszönhetően új óvodai játszóeszközökkel felszerelt játszóteret adhattak át a Padragkúti Szivárvány Óvoda részére a Civil Fórum Padragkútért Egyesület tagjai. Az egyesület az elmúlt két évben megtartott rendezvényein, bababörzéin összegyűjtött adományoknak és a helyi lakosság összefogásának köszönhetően jött létre az új játszótér, olvasható a veol.hu hírportálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában