Közös projektek

2023.03.30. 11:30

Újabb Látópontok jöttek létre Veszprém vármegyében

Barnag, Balatonszőlős, Nemesvámos, Pécsely, Tótvázsony, Vöröstó több szállal is kötődik egymáshoz, vannak közöttük közös hivatalt működtető települések, vannak közös intézményeket működtetők, és vannak, amelyek egymással közösen szervezték egy-egy projektjüket.

Napló

A pécselyi szakmai egyeztetés részvevői: Jantyik Zsolt, Burgyánné Czivik Éva, Pécsely polgármestere, Burgyánné Torma Marianna, Veressné Szabó Adrienn Diána, Széles Anikó, Kalán Gréta, Szendrei Szilárd közművelődési szakemberek, illetve a Közösségépítők Egyesületének elnöke, Baloghné Uracs Marianna Fotó: szervezők/Szerdahelyiné Lőrincz Nóra

Megtudtuk, az eddigi együttműködésüket az elmúlt két évben továbbfejlesztették a települések, a közművelődési, közösségi munkájukat kezdték el összehangolni, ezen a területen fogtak össze, és segítik egymást. A havonkénti találkozók, a közösen kiadott havi eseménynaptárak, a szakmai munkában elindult együttműködések, a közös projektek nagyon hamar éreztették pozitív hatásukat.

Az együttműködésüket egy pályázati lehetőség keretében is bemutatták a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület felé. Ez az egyesület az egész ország területéről olyan jó példákat várt, melyek a közművelődés területén  jó példaként szolgálhatnak más szakemberek, településvezetők számára. A pályázat által Látópontokká válnak a nyertesek, azaz olyan hellyé, ahol valami különleges látható, és ahova érdemes látóutakat szervezni más települések szakemberei számára. A pályázaton Nemesvámos önállóan, míg a további öt település közösen, a közöttük elindult együttműködéssel vett részt. Mindkét pályázat elnyerte a bírálók tetszését, olyannyira, hogy március 22-én egy személyes találkozóra is sor került a településeken, ahol részletesen megismerhették a csoport létrejöttének és mindennapjainak történetét.

Az egyesület vezetőségi tagja, a Látópont munkacsoport-vezetője, Jantyik Zsolt személyesen ismerkedhetett meg a pályázaton indult csoporttal, és saját tapasztalatai alapján elmondta, hogy a kistelepülések közötti érdemi együttműködés rendkívül fontos. Követendő példa lehet ebben az itteni munka, és reméli, sok szakember és településvezető fog eljönni majd erre a Látópontra.

A Pécselyen tartott beszélgetést követően Nemesvámoson folytatódott a szakmai látogatás. Veszprém vármegyében egyébként további településeken jöttek létre Látópontok, így Lovászpatona, Békás, Kemenesszentpéter, Jásd, Nyirád is büszkén viselheti ezt a címet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában