Emlékezés a márciusi hősökre

2023.03.15. 20:00

Ünnepi állománygyűlés

Március 13-án ünnepi állománygyűlés keretében emlékezett meg a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tiszti állománya az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az állománygyűlésen elismerés ismertetésére is sor került.

Katasztrófavédelem

Alföldi Ferenc tűzoltó százados átveszi az elismerést dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgatótól.

Forrás: Tobak Ferenc RSOE

Az ünnepi beszédet megelőzően Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, igazgató köszöntötte az állománygyűlés résztvevőit, majd átadta a szót Rauch József tűzoltó alezredesnek, a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének.

„Március 15. a hősiesség, a szabadság, a bátorság, a lelkesedés, az akarat, az összefogás és az igaz szó győzelmének jelképe” – kezdte ünnepi beszédét Rauch József alezredes. Úgy fogalmazott, a százhetvenöt évvel ezelőtt történt események „társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítói” voltak. „Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált, mivel egyszerre törekedett az egyéni szabadságjogok kivívására és a nemzeti önrendelkezés megteremtésére” – folytatta. A történeti áttekintést követően kiemelte a Veszprém vonatkozású történéseket, a szabadságharc helyi vonatkozású eseményeit. Mint mondta, „Magyarország 1848. március 15-én az összefogásról, a küzdeni akarásról, az önzetlenségről tett tanúbizonyságot.” Ennek az egységnek a fontosságát állította példaként a mai társadalom elé. Az idén kétszáz éve született, a forradalom és szabadságharc ikonjává vált költő, Petőfi Sándor egyik versének részletével summázta mondandóját a szónok: "A magyar nemzetnek volt nagy és sok vétke, [...] Még nem nyert... jutalma lesz majd a jövő."

Az ünnepi gondolatokat követően elismeréseket adtak át - tájékoztatott a katasztrófavédelem

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából soron kívül tűzoltó őrnaggyá léptette elő Alföldi Ferenc tűzoltó századost, kiemelt főelőadót (katasztrófavédelmi mobil labor).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában