Összefoglaló

2023.03.23. 14:00

Veszprémi hangjáték az évfordulóra, tollfosztás otthonkában Lesenceistvándon - Hírek Veszprém vármegyéből

Az elmúlt napok legfontosabb hírei a vármegyéből.

Tollfosztás otthonkában Lesenceistvándon

A lesenceistvándi nyugdíjasklub mindig aktív tagjai felelevenítették a tollfosztás hagyományát, hogy azzal az érdeklődő fiatalok is minél többen megismerkedhessenek. A kultúrházban csaknem húsz asszony gyűlt össze otthonkában, fejkendőben, örülve az alkalomnak, hiszen már vagy negyven éve nem fosztanak tollat a faluban. Akkoriban minden háznál volt baromfi, ma pedig már csak néhol vannak kacsák, libák egy-két helyen, de a tollra sajnos már egyre többen allergiások a fiatalok közül – számolt be róla a Veszprém vármegyei Napló.

Királynék földjén Veszprémben, közéleti szereplőkkel

Balla Emőke újságíró, a Napló főszerkesztője volt a vendége a Királynék földjén programsorozat közéleti beszélgetőest vasárnapi veszprémi rendezvényének. A beszélgetést Sótonyi Mónika vezette. Az Arcok, képek, utak című sorozatban Veszprémben élő, dolgozó, értéket képviselő nőket látnak vendégül. Ezúttal Balla Emőke újságírót hívták meg, aki beszélt szakmai életútjáról, pályájáról és magánéletéről. Szólt arról, hogy Tizenhat éves kora óta készült erre a pályára, már középiskolásként megismerkedett a Napló szerkesztőségével, itt töltötte nyári gyakorlatait. Mínuszos és címes hírek, tudósítások írásával, olvasói levelek szerkesztésével kezdte, később minden műfajban kipróbálta magát, legszívesebben jegyzeteket és interjúkat írt. A részletek a Veszprém vármegyei hírportál, a veol.hu tudósításában is elolvashatók.

Veszprémi hangjáték az évfordulóra

Bemutatják Egry József, a Balaton festőjének életútját. A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából, a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében nagyszabású kiállítást szervez idén. A Napló cikke szerint a júniusban nyíló kiállítás – amely jelképesen 140 alkotást mutat majd be – nemcsak a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. A múzeum a kiállítás felvezetéseként hangjátéksorozatot indított.

Megrajzolt lánykérés cseszneki festőművésszel

A műsorvezetőként is ismert Kovács Áron Lennél című számával nevezett be A Dal című tévés, zenei tehetségkutató versenybe. A lánykérésről szóló szöveghez illeszkedve az elődöntőben élőben rajzolt folytonosan változó homokábrákat Papp Norbert cseszneki festőművész. Továbbjutott a középdöntőbe a dal – írta meg a Napló.

Vegyszermentes termelés az ajkai bolgárkertben

Ötödik alkalommal kezdték meg a kertbarátok a tavaszi munkákat az ajkai bolgárkertben. Keresszegi Ferenc ügyintéző és Kovács Tibor gondnok a napokban köszöntötte a termelőket. A kert történetében a legmagasabb létszám, több mint 30 család kezdte meg a mezőgazdasági munkát az önkormányzat által biztosított területen. A kertbarátok 100–200 négyzetméteres parcellát kapnak ingyen vegyszermentes termelésre. Örülnek, hogy egyre nagyobb az igény erre, teret hódít az egészségtudatos gondolkodás, az emberek szeretik tudni, mi kerül az asztalra. A termények egy részével rászoruló családokat segítenek a termelők – áll a veol.hu cikkében.

Sümegi zöldágjárás virágvasárnapon

Április 2-án, a virágvasárnapi szentmise előtt a Tördemic és a Sümeg Néptáncegyüttes részvételével egy szép hagyományt, a zöldágjárást elevenítik fel Sümegen, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ szervezésében. A zöldágjárás vagy zöldághordás húsvéthoz, az ország több területén pünkösdhöz kapcsolódó népszokás. A tél elmúlását, a tavasz eljövetelét ünnepli. A sümegi zöldágat a Kisfaludy térről énekkel, tánccal, játékkal kísérik a résztvevők a ferences templomba, ahol Tömördi Viktor atya megáldja azt. A szentmisét Somorjai Ádám bencés szerzetes celebrálja, a Passiót a sümegi templomi kórus énekli – olvasható a veol.hu programajánlójában.

Küngösön kikelt Csőrike csibe

Világra jött az első emu a Madarasháznál. A kis emu a nádasdladányi Egonnak és párjának, Emmának a tojásából született meg nemzeti ünnepünkön – számolt be róla a Veszprém vármegyei Napló. Küngösön először próbálkoztak meg a Madarasháznál az emukeltetéssel, mely sikeresnek bizonyult, hiszen az 52. napon kibújt tojásából az első csibe, Csőrike. A Madarasház Állatpark Egyesület tagjai tavaly kezdtek el állatok tartásával foglalkozni Küngösön, állományuk már közelít a száz példányhoz. Terveik közé tartozik, hogy idén nyilvántartásba vegyék őket, mint látogatható állatparkot, már megtették az első lépéseket, hogy megnyithassák kapuikat vendégeik előtt.

Dalirodalmi gyöngyszemek a pápai művészeti iskolában

Szakmai napot szerveztek a pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában. A meghívott vendég Kőszegi-Németh József operaénekes volt, aki beszédtechnikai gyakorlatokkal, valamint a növendékek által énekelt darabok jelentéstartalmának mélyreható értelmezésével, elemzésével segítette a tanulókat – írta meg a Napló.

Az ajkai Farkas Mihálynak kiváló érzéke van a fegyverekhez

A 61 éves Farkas Mihály a Terepíjász Egyesület Ajka tagjaként tavaly 33 érmet nyert hazai és nemzetközi versenyeken. A terepíjászat kikapcsolódást jelent az ácsmesternek a hétköznapok forgatagából. A civilben ácsmester-tetőfedő példája bizonyítja, hogy nem csak fiatalon kezdve lehet valakiből sikeres sportoló: a felesége hat és fél éve ismertette meg vele a többféle képességet fejlesztő íjászatot, amely művelőit fizikailag és szellemileg is megdolgoztatja – írta meg a veol.hu.

A veszprémi Litauszki Barbara szlalomban nem talált legyőzőre

Összesen hat érem került a győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak a nyakába az idei Magyar Egyetemi-főiskolai Országos Síbajnokságon, aminek köszönhetően az intézmény nyerte a torna összetett pontversenyét. A legeredményesebb versenyző a veszprémi Litauszki Barbara lett – olvasható a Naplóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában