Purim

2023.03.07. 07:00

Zsidó örömünnepet tartottak Pápán

Purim ünnepséget tartott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület. A rendezvényt történetmesélés, közös éneklés, étel- és italfogyasztás is színesítette.

Haraszti Gábor

Megelevenedett a purimi történet a pápai zsinagógában

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A purim a sok gyásznap – mely a zsidóság több évezredes történelmét kíséri – mellett egy igazi örömünnep. Történelmi hátterét Eszter könyvéből ismerhetjük meg, mely szerint időszámításunk előtt 470 körül az ámálék népből származó főminiszter, Ámán el akarta pusztítani a Perzsa Birodalom minden zsidó lakóját. Azonban a zsidó Mordeháj és unokahúga, nevelt lánya, Eszter meghiúsította Hámán gonosz tervét és megmentette népét a pusztulástól. A sorsvetéssel (perzsa nyelven: pur, ebből a szóból származik az ünnep neve) megállapított napon a zsidók fegyverrel a kézben védték meg magukat és számoltak le ellenségeikkel, ahogyan Eszter könyvében is olvashatjuk. 

A purimhoz számos hagyomány kapcsolódik: előírás a barátoknak ajándékok, finom ételek küldése, adakozás a szegényeknek, hogy ők se nélkülözzenek az örömünnepen. E napon böjtölni tilos, ünnepi vacsorát kell tartani. A hagyományos ételek közé tartozik a töltött káposzta, a főzelék és különböző sütemények. Purimkor szokás maskarába öltözni, így jelképezve a szerencse forgandóságát, tréfás színdarabokat előadni, sőt még kártyázni is. 

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület felekezeti hovatartozás nélkül kicsiket és nagyokat egyaránt várt az ünnepre, a zsinagógában Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Fotós: Haraszti Gábor/Napló

– Már nevezhetjük hagyománynak, hogy Purim ünnepén a zsinagóga falai között találkozunk – mondta Schmidt Orsolya. – A tagsággal szeretnénk hűek maradni a hagyományokhoz, nevetésnek, játéknak, beszélgetésnek teret teret adva találkozásra hívni az érdeklődőket. Fontos része még az ünnepnek a jelmezes-álarcos alakoskodás, utalásul arra, hogy a purimi történetben Isten csak rejtetten van jelen, neve nem jelenik meg Eszter könyvében. Ma egy rövid, zanzásított előadás keretében elevenítjük fel a történetet, melyben az egyesület tagjai működnek közre. Az ünnepből nem hiányozhat a zene és éneklés, így egy olyan dallamot éneklünk a jelenlévőkkel, mely a zsidó hétköznapok és a liturgia állandó része: Osze Shalom, azaz Legyen béke a magasságokban, legyen béke rajtunk és egész Izraelen. 

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület március 29-én a szabadegyetem programjával, Zsengellér József előadásával várja az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában