Ajándékcsomagot is kaptak

2023.04.09. 17:55

Gyermekotthon lakóit látta vendégül a devecseri állatmenhely

Egy gyermekotthon kis lakóit hívta meg az állatmenhelyre Minárcsik Sándor, a devecseri Meggyeserdei Menedék Alapítvány alapítója, valamint az önkéntesek húsvét alkalmából. Az apróságok állatokat simogattak és ajándékcsomagot is kaptak.

Kovács Erika

Gyermekzsivajtól volt hangos a devecseri menhely nagypénteken

Fotó: Gyarmati Laszló/Napló

Gyermekzsivajtól volt hangos a devecseri menhely nagypénteken, amikor az apróságok örömükben azt sem tudták, melyik állatot simogassák, illetve melyikhez fussanak oda. Némelyek több állatot most láttak először. A gyermekeknek finomságokat is kínáltak, és csillámtetoválással ajándékozták megőket. 

Ezen a menhelyen valóságos állatfarm működik, az állatoknak szépen kialakított természeti környezetben megfelelő életteret biztosítanak, gyakran szerveznek nyílt napokat, sétáltatják a kutyákat, szlogenjük sem véletlen, miszerint: itt minden élet számít. Sándor és családja, Szilvia asszony és Nikoletta, a lánya, valamint az önkéntesek elkötelezettek az állatmentés, a felelős állattartás mellett, minderről most is beszéltek a gyermekeknek. Kiemelték, minél fiatalabban kell megismerkedni a felelős állattartással. Elmondták nekik például, hogyan simogassák és fogják meg az adott állatot, beszéltek arról is, hogyan került hozzájuk, milyen körülmények között élt korábban, és a gyermekek itt láthatták, a megfelelő gondviselés, a szeretet mi mindenre képes az életben. Simogathattak mentett kutyákat, köztük kölyköket is, nyuszikat, valamint kecskéket, juhokat, tyúkokat, kacsákat, pónilovat és nagyobb lovat, vietnami csüngőhasú sertést, ékszerteknőst, galambokat, a madáretetőnél sokféle madarat nézhettek meg, és megtudták, itt már várják a fecskéket, amelyeknek egy épületben van a féltve őrzött fészkük. 

A mentett macskákat Sándorék az otthonukban helyezték el, az összes említett állatnak nevet is adtak. A menhely legmegrázóbb és egyben legszebb története egy borjúhoz fűződik, amely leesett egy vágóhídra tartó autóról. Sándor azt mondta, sokat segít nekik a helyi önkormányzat, és a települések, amelyekkel ebrendészeti szerződést kötöttek; a támogatók, de működésük fő forrása a személyi jövedelemadó felajánlható egy százaléka, itt minden segítség nagyon jól jön.

– Hogy miért csatlakozik hozzánk ennyi önkéntes? – kérdi, majd úgy mondja, valós és hiteles munka, amelyet ők végeznek, valószínűleg ezt látják az emberek is. A gyerekotthon lakóit pedig azért hívták meg, hogy legyen nekik is szép a húsvét – tette hozzá Minárcsik Sándor. Azt mondta, egy önkéntesük dolgozik abban a gyermekotthonban, amelyet ezúttal vendégül láttak Devecserben, és tőle tudták meg, hogy nem mindegyik kisgyerek tudja szerettei körében tölteni az ünnepet. Így arra gondoltak, meghívják, megajándékozzák őket egy menhelyi látogatással, állatsimogatásokkal, húsvéti csomaggal. 

A devecseri menhely alapítója azt is elmondta, a héten már járt az otthonban, és támogatóik jóvoltából ajándékokat, köztük kerékpárokat vitt a gyermekeknek. 

A látogatás megható pillanata volt, amikor a gyermekek a fűben elszórt édességeket keresték meg, ezen több önkéntes is elsírta magát örömében. Több látogató arról beszélt, hogy innen választott társnak kutyát, így Nagy Boróka, aki egy keverék fekete ebet, Csitrit vitte haza. – A jóságra, az állatok szeretetére és védelmére neveljük a gyermekeinket. Az, hogy idejöttünk, a húsvéti ajándék része – fogalmazott a nyirádi Tóth Dávid és felesége, Köves Dóra, akik gyermekeikkel jöttek el: Kendével, Zselykével és Gyécsával a devecseri menhelyre nagypénteken. KE

 

Képalá.: Minárcsik Nikoletta, Sándor lánya, menhelyi önkéntes is elsírta magát, amikor a gyerekek megkeresték ajándékaikat a fűben 

Minárcsik Sándor imádja az állatokat és viszont

Fotó: Gyarmati László, Kovács Erika ke 04. 07. menhelydev    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában