Ez már hagyomány

2023.04.10. 12:00

Húsvéti dísz készült a kútra Magyarpolányban

Osterbrunnen, azaz húsvéti kút immár másodszor pompázott a település főterén.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A kútdíszítés hagyománya szerint a kifújt, festett húsvéti tojásokat egy korona vagy tojás formájú, zöld ágakkal díszített vázra kell erősíteni

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A húsvéti kutak díszítésének népszokása a XX. századi Németországból származik, amely Magyarországon főként a németek lakta településeken terjedt el. Az éltető víz tiszteletét és a tavasz köszöntését jelképezi. Régen a forrásvíz éltető erejének tiszteletére a kutakat és forrásokat ünnepi, tavaszi virágpompába öltöztették. Így tették ezt idén is Magyarpolányban az óvodás és iskolás gyermekek. Az óvodások a kútavatás közben tavasz- és húsvétköszöntő dalokat énekeltek a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Énekkar tagjaival közösen.  

A kútdíszítés hagyománya szerint a kifújt, festett húsvéti tojásokat egy korona vagy tojás formájú, zöld ágakkal díszített vázra kell erősíteni. A tojás az új élet jelképe, a virágok az örömet és a tavaszt szimbolizálják, a szalagok őseink hiedelmei szerint a rossz szellemeket is elűzik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában