ActiCity

2023.04.11. 14:00

Így újul meg a volt gyermekkórház parkja

Az eredeti állapotához hasonló formában születik újjá az ActiCity, vagyis a volt gyermekkórház körüli park.

Marton Attila

Morgan Viktória tájépítész dolgozta ki munkatársával, Szabados Apolkával az ActiCityt körülölelő park terveit

Fotó: Cseh Zoltán

Az egykori gyermekkórház egy közel 16 ezer négyzetméteres ingatlanon fekszik. Mint ismert, az ingatlan az épületekkel és azt körülvevő zöldfelülettel a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. támogatásával újul meg májusra. – A tervek kidolgozásánál arra törekedtünk, hogy szerkezetében úgy állítsuk helyre az egykori gyermekmenhely parkját, hogy az a most kívánt funkciókat is ellássa. 1904-ben, az épület átadásakor a hátsó részben a menhelyet kiszolgáló konyhakert és gazdasági épületek, míg az épület előtt egy díszkert kapott helyet, ami szépen illeszkedett az épület stílusához – mondta el Morgan Viktória tájépítész, a Veszprémi Tájépítész Műhely vezetője, aki munkatársával, Szabados Apolkával dolgozta ki az ActiCityt körülölelő park terveit. Érdekesség, hogy mielőtt felépült volna a gyermekmenhely épülete, a püspökséghez tartozó konyha- és szérűskert volt a Külső-Püspökkert ezen részén. 

A tájépítész elmondta, a növényfajok kiválasztásánál kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre többet jelentkező szélsőséges időjárást is elviselő növényzetet telepítsenek. Az épület előtti parkrész elsősorban a pihenésre szolgál, a fák többségét is ide, valamint a parkolóház és a főépület közé telepítik. A fejlesztés során a park faállománya megújul. A gyermekkórház 1995-ös bezárása után számos fa egészségügyi vagy esztétikai állapota romlott le, ezeket az egyedeket a favizsgáló szakvéleménye után el kellett távolítani a területről, helyükre azonban a kivágott faállomány több mint kétszeresét telepítik. Őshonos, és a sziklás talaj adottságainak megfelelő, a klimatikus viszonyokat jól tűrő egyedeket, például hársat, juhart, kőrist, nyírfát és vadgesztenyefákat, valamint néhány egyéb díszfát ültetnek el. 

Az épület mögötti terület elsősorban rendezvénytérként funkcionál majd, a felület kialakítása is ezt szolgálja. A nagyobb kiterjedésű térkő burkolatot három helyen töri meg zöldfelület. A gyepszintű növényzet, valamint a cserjék szintén szélsőséges viszonyokat toleráló növények lesznek, hogy bírják a nyári aszályt, emelte ki Morgan Viktória. Hozzátette, a park egyik látványossága lesz az évelő virágok sokasága nagy foltokban ültetett díszfüvekkel. Mintegy 1100 darab cserjét és 10 100 darab évelőt telepítenek a parkba. Az évelők és cserjék beültetése folyamatban van, a fáké a közelmúltban kezdődött meg. 

Morgan Viktória megjegyezte, nyáron már körvonalazódik az a látvány a parkban, amit megálmodtak, a területet pedig teljes pompájában – a nagy számban elültetett évelőknek és díszfűnek hála – jövőre szemrevételezhetik a látogatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában