Olvasónktól

2023.04.29. 07:00

Isten és a haza szolgája Luttor Ferenc

Hetven esztendővel ezelőtt, 1953. április 28-án az argentínai Platanosban megtért teremtő Istenéhez Luttor Ferenc apostoli protonotárius, pápai követ, Balatonfüred egykori plébánosa.

Az egész életében szeretett Istenét és nemzetét szolgáló főpap 1886. március 26-án született Székesfehérváron, teológiatanulmányait Veszprémben és Bécsben végezte. 1908. augusztus 16-án pappá szentelték, 1909. december 20-án doktorrá avatták. A Veszprém vármegyei Pápán, káplánként kezdte papi pályáját, majd karkáplán lett Veszprémben. 1912-től történelmi és régészeti tanulmányokat folytatott Rómában, 1913-tól püspöki könyvtáros Veszprémben. Az I. világháború  elején a szerb harctéren tábori lelkészként szolgált, hazatérve a szemináriumban tanított. 1918. november 1-től Balatonfüred plébánosa, áldásos tevékenysége eredményeként megépült a Krisztus Király tiszteletére szentelt neoromán  templom, a plébánia és az iskola is. Az újonnan alapított plébánia területén megszervezte a hitéletet és a hitoktatást. 1928 végétől Rómában a Magyar Királyság szentszéki követségének egyházjogi tanácsosa, mellette 1930-tól a Keleti Kongregáció tagja és a Collegium Hungaricum egyházi szakosztályának igazgatója, 1935-től a Propaganda Fidei bizottság tanácsosa s egyúttal apostoli főjegyző. 1937-től a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend káplánja (Conv. Ord. Militaris Melittensis). 1944 végétől a vatikáni magyar misszió vezetője, mely feladatát egészen addig ellátta, amíg ezt a szovjet megszállás alatt álló Magyarországról el nem tiltották neki. Diplomáciai tevékenységének köszönhetően számos antikommunista politikus, művész, egyházi és közéleti személyiség kerülte el a szovjetek bosszúját. 

Őszentsége kívánságára 1947. április 28-án Buenos Airesbe érkezett, ahol a második világháború magyar menekültjeinek lelki gondozását látta el. Az argentínai magyarok kulturális és közösségi életének meghatározó egyéniségévé vált, megalapította a Centro Hungarót, az Egyesületközi Tanácsot, amelynek haláláig elnöke volt. A kezdeményezésére 1949-ben megalakult a Mindszenty Magyar Tudományos és Kulturális Akadémia, azzal a céllal, hogy a tudományokkal, irodalommal, művészettel, társadalmi és gazdasági kérdésekkel foglalkozó argentínai magyarokat összefogja. 1950-ben többekkel együtt megalapította a Kárpát Könyvkiadó Vállalatot, hogy a magyar betű minden menekült testvéréhez eljusson. Szülőhazájától messze, de magyarságáért mindvégig küzdve fejezte be földi pályafutását, a magyar Angolkisasszonyok Intézetének kápolnájában helyezték örök nyugalomra.

Április 30-án, vasárnap 9 órakor az emlékére felajánlott szentmisét tartanak a Krisztus Király tiszteletére szentelt római katolikus templomban. A szentmisét bemutatja Fodor János, Balatonfüred plébánosa. A szentmise után, 10 órakor megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor emléktáblájánál.

Vitéz Pintér Kornél

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában