Helyi közélet

2023.04.20. 18:00

Kitörési pontot jelenthet a startupok helyzetbe hozása

Irányváltást a gazdaságpolitikában! címmel tartott sajtótájékoztatót az LMP csütörtökön Veszprémben.

Napló

Schmuck Erzsébet és Gerstmár Ferenc szerint a lítium-ionos akkumulátorokat gyártó üzemek Magyarországra hozatalával a kormány újabb függőségbe taszítja Magyarországot Fotó: Juhász-Léhi István

Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke elmondta, a kormány eddig is az autóipart tekintette gazdaságpolitikája motorjának. A multinacionális cégek anyagi érdekei rendre felülírták a nemzeti érdeket. Az utóbbi időszakban ráadásul az akkumulátorgyártás került a fókuszba. A lítium-ionos akkumulátorokat gyártó üzemek Magyarországra hozatalával a kormány szerinte egy újabb függőségbe taszítja hazánkat. Hangsúlyozta, az akkumulátorok újrafeldolgozása nehezen járható út, hiszen azokból ötször annyiba kerül a lítium kinyerése, mint a földfém megvásárlása. Hozzátette: „ne engedjük, hogy Magyarországból akkumulátorhulladék-temető legyen, és ne engedjük, hogy a külföldi, egyre inkább távol-keleti munkavállalókra épüljön a hazai ipar". 

Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője ugyanakkor kiemelte, egyre magasabb a külföldi munkavállalók száma a Veszprémben működő cégeknél. A megyeszékhely fenntartható városfejlesztési stratégiája a város általános helyzetképének és középtávú céljainak összefoglalása. Ez a dokumentum említi azt a kockázatot, hogy Veszprém gazdasága kiszolgáltatott az autóipari beszállítói láncok ágazati sokkjainak, trendjeinek. Úgy fogalmazott: kitörési pontot jelenthet a startupok helyzetbe hozása, és mindent meg kell tenni azért, hogy Veszprém ne veszítse el versenyelőnyét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában