Szociális otthon

2023.04.20. 17:00

Névadó ünnepséget tartottak Dákán

Új néven működik tovább az egykori Dákai Szociális Otthon, mely mostantól a Bakony Integrált Szociális Intézmény Veszprém Vármegye tagintézményeként folytatja tevékenységét. Az eseményen az otthonok lakói megható műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

Haraszti Gábor

Tíz facsemetét ültettek el a dákai intézményben Fotó: Haraszti Gábor

A rendezvényen minden tagintézménynek elültettek egy fát, ami a létesítmények jelenét, jövőjét jelképezi. Az ünnepségre elfogadta a meghívást Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Udvardy György érsek, a Veszprémi főegyházmegye főpásztora, ifj. Márkus Mihály esperes, Mitykó András evangélikus lelkész, valamint Salgó Ferenc atya, a dákai intézmény lelkésze, Horváthné Somogyi Ildikó, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke, Horváthné Szabó Andrea, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém vármegyei kirendeltségének igazgatója és Nagy Norbert, a település polgármestere. 

Kovács Zoltán köszöntőjében némi történelmi kitekintés után a magyarságtudatra hívta fel a figyelmet, majd a faültetést jelképéről beszélt. – A faültetés a környezetvédelmi szempontok mellett azért is fontos, mert a történelem viharában Magyarország jelentős erdősült hegyeit elorozták. Az állam kisközösségek számára jelentős erdőfelújítási programot hirdetett, melynek köszönhetően az elmúlt két esztendőben több tízezer fát ültettek el, jómagam eddig 531-et. Bízom benne, hogy utódaink figyelni, nevelni fogják ezeket a növényeket.

Hanich Ferenc intézményvezető azt mondta, egy intézmény neve azért fontos, mert tükrözi azt a fajta tevékenységet, amilyet végez. – Integrált intézményünkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szociális tevékenységet a lehető legjobban és a legmagasabb szinten tudjuk ellátni. Úgy gondolom, minden szervezet kell hogy rendelkezzen egy identitással, amellyel az ellátottak, a hozzátartozók, az ott dolgozók, a közvélemény azonosulni tud. A mi szervezeti identitásunknak az egyik legfontosabb eleme az, hogy lakóinkat messzemenőkig tiszteljük, becsüljük és olyan embertársunknak fogadjuk el, aki értéket tud számunkra közvetíteni. Ez az értékkövetés számunkra a legmeghatározóbb.

A beszédek után Dáka, Kamond, Lesencetomaj, Nyírlak, Veszprém és Darvastó lakóinak hol vidám, hol szívbe markoló műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd Kovács Zoltán az intézmények vezetőivel és lakóival elültette a fákat és elhelyezte a hozzájuk tartozó névtáblákat. Az ünnepség zárásaként a fákat az egyházak képviselői áldották meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában