Vonat

2023.04.09. 09:00

Pályafelújítás az észak-balatoni vasútvonalon

Az elmúlt években villamosították a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszt, ezzel együtt az állomások részleges akadálymentesítése is megtörtént.

Benkő Péter

A pályafelújítás miatt valamennyi vonat Balatonfüredtől indul majd Tapolca irányába Fotó: Benkő Péter

Idén a nyílt vonali pályarészek és több állomás átépítését, felújítását végzik el, annak érdekében, hogy megszűnjenek a sebességkorlátozások ezen a vonalon, a vonatok megfelelő sebességgel közlekedhessenek, ezáltal stabilabbá és betarthatóbbá válik a menetrendszerű vonatközlekedés. A felújításra váró 700 méteres szakaszon jelenleg több helyen is óránként 60 kilométerre  korlátozták a vonatok sebességét, a felújítás után ismét nyolcvanas sebességgel haladhatnak a vonatok – írja közleményében a vasúttársaság.

A munkák során 12 vasúti átjárót építenek át, javítva, biztonságosabbá téve a közúti közlekedés vasúton történő áthaladását javul és biztonságosabb lesz. A mostani, második munkaszakaszban az utasoknak április 11-től 27-ig módosított menetrendre és több útvonalon vonatpótlásra, a lakosságnak pedig zajjal járó munkálatokra kell készülnie. Április 11-től 27-ig a Szabadbattyán–Alsóörs állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt módosul a menetrend, Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok közlekednek. A tapolcai sebesvonatok Budapest és Székesfehérvár között sem járnak, a Tapolca-Balatonfüred szakasz és a főváros között a gyorsabb eljutást a Balatonfüred és Lepsény közötti pótlóbuszokkal biztosítják, melyekhez Lepsényben átszállási lehetőség van a Tópart és a Balaton InterCity-kre.

A kivitelező a MÁV leányvállalata áprilisban vágányzár keretében végzi a felújítást, ami a munkák jellegéből adódóan nappal is, éjszaka is zajjal jár. A vasútüzemi területen végzett munka az utasok, a közúton közlekedők és vasúti átjárókban közlekedők biztonságához járul hozzá. A munkákat a balatoni szezonon, a nyári menetrenden kívüli időszakban végzik el Balatonkenese és Balatonfüred közötti szakaszon, ez érinti Polgárdi, Füle, Balatonfőkajár, Csajág, Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Paloznak, Balatonalmádi, Balatonkenese, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred településeket. A munkálatok során az anyagok rakodása, szállítása, sínek vágása, bontási és építési munkák elvégzése miatt nagyobb zaj lesz, ezért a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság. 

Lezárások és a kerülőutak

A Balatonfüred, Jókai Mór utcai vasúti útátjárót április 28-án 22 órától 29-én 4 óráig zárják le. A kerülőút a 71-es számú főút – Vaszary Gábor utca – Séta utca – Arad utca érintésével halad.

Alsóörs és Balatonfüred között a Paloznak, Balatoni úti vasúti átjárót teljes szélességében lezárják április 28-án 22 órától 29-én 4:30-ig. Kerülni a 71-es számú főút – Balatoni utca – Paloznaki utca –Csopak, Kossuth utca érintésével lehet.

Alsóörs-Balatonfüred között az Alsóörs, Szerdahelyi úti vasúti útátjárót lezárják április 27-én 22 órától 28-án 4:30-ig. Kerülni a 71-es számú főút – Alsóörs és Csopak, Vörösparti sor érintésével lehet.

A Balatonkenese, Kikötő utcai vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják április 11-én 8 órától 14-én 18 óráig. A vasúti átjárót a 71-es számú főút – Balatonkenese, Kikötő utca érintésével lehet kikerülni.

A Káptalanfüred, Kócsag utcai vasúti útátjárót lezárják április 11-én 8 órától 17-én 18 óráig. Kerülni a 71-es számú főút –Kócsag utca felé lehet.

A Polgárdi és Csajág állomások közötti vasúti átjárót – melyen a Füle-Balatonfőkajár települések közötti 7205-ös számú főút vezet – teljes szélességében zárják le április 13-án 8 órától 17-én 18 óráig. A vasúti átjáró mellett kiépített ideiglenes terelőúton halad a gépjárműforgalom.

Balatonalmádiban a Véghely Dezső utcai vasúti útátjárót zárják le április 15-én 8 órától 18-án 18 óráig, kerülni a 71-es számú főút – Neptun utca érintésével lehet.

Lezárják teljes szélességben a Csajág, Vasút utcai útátjárót április 19-én 7 órától 19-én 17 óráig. Kerülőút a zsákutca miatt nem lesz!

Balatonalmádiban a Véghelyi Dezső utcai vasúti átjárót teljes szélességében lezárják április 20-án 7 órától 27-én 17 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút–Véghely Dezső utca érintésével vezet.

Ugyancsak lezárják a Balatonfőkajár külterületén lévő mezőgazdasági útátjárót április 21-én 8 órától 16 óráig, itt terelőút nem lesz.

Balatonkenesén az Alteleki úti vasúti átjárót teljes szélességében lezárják április 21-én 8 órától 24-én 18 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Balatonkenese, Vak Botyán utca érintésével halad.

Balatonakarattyán a Kövesi úti vasúti útátjárót teljes szélességében lezárják április 22-én 22 órától 23-án 5 óráig, kerülni a 71-es számú főút – Állomás utca – (Fácános utca–Kodolányi utca–Hársfa utca–Ságvár utca) – Kövesút utca útvonalon halad.

Teljes szélességben lezárják a Balatonfűzfő, Vitorlaház utcai vasúti útátjárót április 25-én 8 órától 27-én 17 óráig. A kerülőút a 71-es számú főút – Mocsár utca –Sirály utca útvonalon halad.

Végül Balatonfüreden, a Csók utcában a vasúti átjáró lezárása április 28-án 21 órától 29-én 4 óráig tart. Kerülni a 71-es számú főút – Vaszary Gábor utca – Séta utca –Arad utca érintésével lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában