25. évforduló

2023.04.30. 11:30

Példaértékű nevelői munka, elismerések és posztumusz Pro Meritis-díj a Dózsa György Általános Iskolában

Német nemzetiségi tagozata fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a Dózsa György Általános Iskola április 28-án, melyen felidézték az elmúlt negyed század eseményeit, emlékeztek az alapításra, a tagozat munkájára, kiemelve, nem csupán egy élő idegen nyelvet adnak át, hanem nemzetiségi kultúrát, értékeket közvetítenek.

Benkő Péter

Heilig Ferenc: a Dózsaváros lakossága sajátjának érzi a német tagozatos iskolát Fotó: Benkő Péter

Kovácsné Balázs Tünde tanárnőnek nyugdíjba vonulása alkalmából életműdíjat adtak át, s további pedagógusok kaptak Dózsa-emlékplakettet. Fájó szívvel részesítették Posztumusz Pro Meritis-díjban Fertig Erzsébetet, aki szívügyének tekintette a tagozatot, egyebek mellett létrehozta a Maiglöckchen néptánccsoportot.

Zsúfolásig megtelt az emeleti zsibongó Fotó: Benkő Péter

Köszöntőjében Lengyel Károly igazgató elmondta, dédmamája kiválóan beszélte a németet, nagymamája érti, felesége is, de nem beszéli, gyermekei viszont, akik a Dózsában tanulták, kiválóan beszélik. – Van létjogosultsága a német nemzetiségi oktatásnak, elődeim jó érzékkel látták meg, hogy ebben a városrészben felfedezhetők még a német gyökerek, s a szülőkben is felmerült az igény. Tagozatunk lelkes némettanárai igazi csapatmunkában végzik az oktatást, az elmúlt években több száz tanulót bocsátottak jól megalapozott nyelvtudással középiskolába. Közel hoztuk hozzájuk a hagyományokat, kultúrát, a hazai németség értékeit, s több mint húsz éve ausztriai nyelvi táborok adnak lehetőséget nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben használni.

Van létjogosultsága a német nemzetiségi oktatásnak – hangsúlyozta Lengyel Károly igazgató Fotó: Benkő Péter

Lenkei Judit igazgatóhelyettes szólt a számos városi, városrészi rendezvényről, ahol bemutatták a németség örökségét. – Úgy gondoltuk, két dolgot adhatunk gyermekeinknek: gyökereket és szárnyakat – tette hozzá, majd Heilig Ferenc, a Veszprém Vármegyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait. Elmondta, Eisenbeck Istvánnak, a Dózsa egykori igazgatójának erőteljes támogatásával példaértékű hozzáállással kezdték tanítani a nyelvet, a nemzetiségi kultúrát, tradíciókat. – Örülök, hogy Veszprém egykori falusi részének lakossága sajátjának érzi az iskolát, mely a szülőktől is megkapja a rendszeres támogatást – tette hozzá.

A jubileumi hét változatos programokat kínált a gyerekeknek, egy ünnep pedig a pedagógusoknak is fontos. Az igazgató Dózsa-emlékplakettet adományozott Kovácsné Balázs Tünde mesterpedagógusnak, közoktatási szakértőnek a tagozat fejlesztésében végzett fáradhatatlan munkájáért, a színvonalas nyelvi táborok szervezéséért. Ugyancsak emlékplakett elismerésben részesült Lenkei Judit német nemzetiségi tanító, az alsó tagozat igazgatóhelyettese, Horváthné Kováts Valéria tanítónő, Horog Zsuzsanna német tantervi szakértő és Bokor Zsuzsanna német–pedagógia szakos tanárnő.

Dózsa-emlékplakettet vett át Kovácsné Balázs Tünde Lengyel Károlytól Fotó: Benkő Péter

Hegedűs Barbara alpolgármester posztumusz Pro Meritis-díjban részesítette Fertig Erzsébetet, az elismerést testvére, Fertig Miklós vette át. Az iskola közössége megrendülten gyászol, családok százai, a város és az iskola tiszteleg Erzsébet emléke előtt, aki a tagozat létrejötte óta szívügyének tekintette a hagyományok megőrzését, művelését, átadását, 1998-ban hozta létre a Maiglöckchen néptánccsoportot, nevéhez fűződik a repertoár kiépítése, koreográfiák kidolgozása. A csoport rendszeresen képviselte az iskolát minősítéseken, ahol több alkalommal arany-, illetve ezüstdíjban részesült.

Fertig Erzsébet posztumusz Pro Meritis-díját testvére vette át Fotó: Benkő Péter

Szerepeltek és öregbítették Veszprém hírnevét Ausztriában, Németországban, Lengyelországban. A korábban Dózsa-díjban részesült pedagógus céltudatosan építette fel oktatómunkáját, lelkesítette a gyerekeket, a nemzetiségi néptánccsoportot, a kultúra átadására irányuló törekvést egy pillanatra sem hagyta magára – hangzott el a laudációban. 

A jubileumi délutánt záró produkció Fertig Erzsébet utolsó koreográfiája volt Fotó: Benkő Péter

Fertig Erzsébet utolsó koreográfiájában adták elő a tagozat diákjai az esemény záróműsorát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában