Fehérben is

2023.04.10. 15:00

Ritka védett virág a kertben: kockásliliom két színben

A téliesen hideg tavaszi idő ellenére kinyílt kertünkben a kockásliliom. És ami még különlegesebbé teszi az együttest: fehér-krémszínű egyedek is találhatók köztük. A kockás minta ezeknél nem olyan feltűnő, mint a lila változatnál, de a formájuk így is különleges.

Horváth Gabriella

Szigorúan védett, kihalás által fenyegetett növény

Fotó: Horváth Gabriella

Ez a szigorúan védett, a kihalás által fenyegetett növény nem az élőhelyéről került a kertünkbe: számos kertészeti üzletben kapható a hagymája, mi is innen szereztük be. Az meglepetés volt, hogy fehér is van köztük. 

Habár sok magot nevel, és sarjhagymákról is szaporodik, a valószínűleg az eredeti élőhelyétől különböző környezet nem készteti túlzott szaporodásra, de az is valami, hogy nem tűnt el, már évek óta gyönyörködtet bennünket pompás virágaival.   

Fehér színű kockáslili
Fotós: Horváth Gabriella

A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom a liliomfélék családjába tartozó faj. Főleg Közép- és Délkelet-Európában található meg, de általában csak szórványosan; a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő – olvasható róla a wikipédián. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában