Érzékenyítő óra

2023.05.22. 21:00

A látássérültek világával ismerkedtek a gyermekek

Érzékenyítő órát tartott Nelson nevű kutyájával a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola első és második osztályos diákjainak a látássérültként élő Darkó Dorottya.

Szabó Péter Dániel

Darkó Dorottyát és négylábú társát, Nelsont örömmel fogadták a Tési-dombi kisdiákok

Fotó: Szabó Péter Dániel

A foglalkozáson Dorka bemutatta a gyerekeknek vakvezető kutyáját, aki – mint elmondta – példamutató társ és hatalmas segítség egy látássérült ember számára. Elképesztő képességeivel és hűségével támogatja gazdáját, lehetővé téve számára például, hogy másoktól függetlenül közlekedjen és részt vegyen a mindennapi életben.

Az interaktív előadás során kiderült, hogy a segítő kutyák valódi hősök, akik nélkül nehezebben tudnának boldogulni a fogyatékkal élő emberek. Intelligenciájuk elképesztő, hiszen megtanulják az útvonalakat, az akadályokat kikerülni és a közlekedési szabályokat betartani.

Az óra során a gyerekeknek lehetőségük nyílt megismerni olyan eszközöket is, amelyek segítettek nekik abban, hogy elfogadják és megértsék a fogyatékkal élő emberek életét.

Megismerkedtek például egy olyan írógéppel, amely Braille-írással ír, majd megpróbáltak olvasni is ezzel a technikával. Mértek beszélő mérleggel, nagyítót használtak az olvasáshoz, sőt, egy speciális, látászavart imitáló szemüvegeket is kipróbáltak. 

A rendhagyó tanóra – amelyet nagyon élveztek a Tési-dombi kisdiákok – óra arra buzdított mindenkit, hogy ne csak elfogadják, hanem támogassák és becsüljék meg a különböző képességekkel élő emberek egyediségét és kitartását. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában