Kitüntetés

2023.05.31. 14:00

A Magyar Vöröskereszt világnapi ünnepségén a kiemelkedő humanitárius munkát díjazta

A Magyar Vöröskereszt májusi programsorozata keretében kitüntette a nevében tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményű önkénteseket, támogatókat, valamint elismerte a humanitárius települések erőfeszítéseit. Összesen több száz elismerést adott át a legnagyobb humanitárius szervezet, 77 fő és 16 település számára osztotta ki elismeréseit.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: MW-Archív

A Magyar Vöröskereszt Bikalon szervezte a Vöröskereszt és Vörösfélhold világnapi ünnepségét, ahol átadták az önkéntesek és támogatók díjait. A rendezvény keretében a részvevők felidézték a szervezet történelmi múltját. 

- Ez a nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk Henry Dunant-ról, a Vöröskereszt Mozgalom alapítójáról, valamint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottság megalakulásának 160. évfordulójáról. Ezen a napon egy kis időre megállunk, és számba vesszük, hogy mi mindennel foglalkozunk. Ott vagyunk kórházakban, iskolákban, közösségi központokban és gyűjtéseken, alkalmanként az emberek otthonában. Azon dolgozunk, hogy pozitív hatással legyünk mások életére, esetenként életmentő segítséget nyújtva - mondta köszöntőjében Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt rendezvényének moderátora.

Az ünnepségen kiosztották „Az Év Támogatója” címet, amit olyan magánszemélyek és szervezetek kapnak, akik az elmúlt években rendszeres adományaikkal élenjártak a humanitárius tevékenység támogatásában. „Az Év Média Támogatója” címet olyan médiumok kapták, amik kiemelkedő nyilvánosságot biztosítanak a Magyar Vöröskereszt tevékenysége számára. Az „Év Önkéntese Elismerő Oklevelet” azok a személyek kaphatták meg, akik a választott testületekben, illetve a Magyar Vöröskereszt különböző munkaterületein az adott évben kiemelkedő önkéntes tevékenységet végeztek.

A rendezvénysorozat második napján, Komlón adták át a Humanitárius Település Címet, amelyet Csaba Ferenc nagyesztergári polgármester javaslatára alapított a Magyar Vöröskereszt 2007-ben. Azóta már hatvan település nyerte el ezt a kitüntetést. Olyan önkormányzatok kaphatják meg a díjat, amelyek aktívan dolgoznak a Magyar Vöröskereszt céljainak megvalósításán, továbbá méltó módon képviselik a szervezet eszmeiségét és alapelveit. 

Harmadik alkalommal nyerte el a címet: Biatorbágy és Komló városa, második alkalommal nyerte el a címet: Szigetvár, Gerendás, Gönyű, Komárom, Szigetszentmiklós, Karmacs, Zalavár. Első alkalommal nyerte el a címet Békés, Budapest V. kerület Önkormányzata, Börcs, Dunaharaszti, Csabrendek, Nagyesztergár, Zalahaláp.

A Humanitárius Település Címet bármely település megpályázhatja, amelynek lakossága aktívan részt vesz a Vöröskereszt munkájában, lakói rendszeres véradók, alap- és ifjúsági szervezetet is működtet, továbbá intézményei rendelkeznek elsősegélynyújtó felelőssel. A cím odaítélése egy évre szól, amit évente lehet meghosszabbítani.

Magyar Vöröskereszt 

A Magyar Vöröskereszt az ország legnagyobb humanitárius szervezete. Nemzetközi szervezet tagjaként 1881 óta tevékenykedik hazánkban, meghatározó szereplő többek között a magyar szociális ellátásban, katasztrófahelyzetek kezelésében és helyreállításban, a menekültek ellátásában. Mindezek mellett Magyarországon a Magyar Vöröskereszt felel az önkéntes véradók toborzáséért és véradóalkalmak szervezéséért több mint 80 éve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában