Történelmi felvonulás haladt végig a belvároson

2023.05.13. 20:00

Átadták a Gizella-díjakat

Fenyvesi Ottó költő, író, szerkesztő, Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros, helytörténész és Némethné Károlyi Jolán pedagógus vehették át idén Veszprém egyik legrangosabb elismerését, a Gizella-díjat.

Marton Attila

Porga Gyula, Némethné Károlyi Jolán, Márkusné Vörös Hajnalka és Fenyvesi Ottó

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hagyományoknak megfelelően a díjátadó előtt a Szent Imre tértől a Szentháromság térre látványos menet haladt végig többek között zászlóforgatókkal, a Veszprémi Középiskolai Kollégium és a Kollégium Alapítvány Gizella projektjének modelljeivel és a tizenöt városrészt képviselő csoportok tagjaival. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ünnepi beszédében Veszprém történelmének fordulópontjairól beszélt, amelyek nemegyszer az ország sorsára is döntő hatással voltak. Hozzátette, a városban élni nemcsak földrajzi hovatartozás, hanem küldetés. Hangsúlyozta, nemcsak elődeink írták és formálták a város történetét, hanem a mai lakosok is: azzal, hogy a település idén Európa kulturális fővárosa, különleges oldalt illesztenek a veszprémiek a város történetéhez, valamint a magyar és az európai történelemhez. Leszögezte, a lakókon múlik, hogy a város meg tudja-e tartani azt a pozíciót, amelyet az elődök tevékenységére alapozva a jelenkorban elért, így az is tőlük függ, hogy Veszprém a jövőben is Európa kulturális fővárosa tud-e maradni. 

A beszéd után Porga Gyula polgármester adta át az önkormányzat közgyűlése által odaítélt Gizella-díjakat. A város szellemi és művészeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként vehette át a díjat Fenyvesi Ottó. A méltatásban elhangzott, az író, költő a Délvidéken született, egyetemi tanulmányait az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán végezte magyar nyelv és irodalom szakon. Több újvidéki médium, köztük a legendás Új Symposion irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztője volt. 1991-ben települt át Veszprémbe. Több lapnál és a Tapolcai Városi Televíziónál dolgozott főszerkesztőként, 2000 óta a Veszprémben megjelenő Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat alapító főszerkesztője. Az MTA Észak-dunántúli regionális központjában 2002 óta dolgozik szervezőtitkárként. 2012-ben Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben, 2015-ben József Attila-díjban részesült. Írásait több nyelvre is lefordították. A veszprémi kulturális életben íróként, költőként, főszerkesztőként és képzőművészként maradandó értéket hozott létre az elmúlt három évtizedben. 

Veszprém szellemi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként érdemelte ki a díjat Márkusné Vörös Hajnalka. A méltatásban elhangzott, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett néprajz-történelem szakos középiskolai tanári és etnográfusi diplomát. A diploma megszerzése után a Veszprém Megyei Levéltárnál helyezkedett el, ahol idővel a Kutatószolgálati Osztály vezetője, később az intézmény igazgatóhelyettese lett. Számos megyei, regionális és nemzetközi kutatásban vett részt, emellett községi monográfiák társszerzője, szerkesztője volt. Mindig kiemelt figyelmet fordított szülővárosa, Veszprém szellemi és kulturális értékeinek feltárására és megőrzésére. Részt vesz a Sétál a család, a Malmok a Séden és a Barangoló című programokban, amelyek megismertetik és megszerettetik a fiatalokkal a város történelmét. Szerzőként egy országosan is egyedülálló, szakmai kitüntetéssel elismert könyvsorozatot, a Veszprémi Kaleidoszkópot indított el munkatársaival. 2019-től a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökeként Múltba tekintő séták szervezését kezdeményezte, jelenleg az Európa kulturális fővárosa projektfejlesztési tanácsadójaként dolgozik. 

A város szellemi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként díjazták Némethné Károlyi Jolánt. A laudációban elmondták, a díjazott a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett történelem-népművelés szakos általános iskolai tanári oklevelet. Közel négy évtizede végez magas színvonalú oktatói-nevelői tevékenységet a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolában. Küldetésének tekintette a közösségfejlesztést, a lokálpatrióta nevelést, a környezethez való kötődés erősítését és Veszprém hírnevének öregbítését. Szakmai vezetője és társszervezője a 2011-ben és a 2022-23-as tanévben is nagy sikerrel megvalósított „Ismerem a városom?!” című interaktív helytörténeti vetélkedősorozatnak, amelyben a város több száz általános és középiskolás diákja vett részt. Némethné Károlyi Jolánnak és férjének köszönhetően valósult meg a veszprémvölgyi kisvonat felújítása. A díjátadó után a Napfonat együttes adott koncertet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában