Hagyományokra és természeti értékekre alapozott jövő

2023.05.03. 11:30

Európai klímasztár lett Pápateszér

Magyarországról idén Pápateszér nyerte el a nemzetközi Klímasztár (Climate Star) Díjat mintaértékű éghajlatvédelmi tevékenységéért. A megtisztelő elismerést hét európai ország 16 településének adta át az európai városokat és településeket tömörítő Európai Klímaszövetség az ausztriai grafeneggi kastélyban.

Rimányi Zita

Képünk a díjátadón készült, középen Völfinger Béla polgármester látható Fotó: Pápateszéri önkormányzat

Az ünnepélyes gálán Völfinger Béla polgármester vett részt a település delegációjával, és tájékoztatta lapunkat arról, amit az eseményen elmondott. Hangsúlyozta, hogy a gyökerekhez való visszatérés, a főként az egykor a faluban működő 25 vízimalom, az Esterházy-örökség ápolása, gondozása és a lovas hagyományokra való tudatos, értékalapú építkezés vezetett fenntartható eredményeikhez. A község folyamatosan törekszik az önellátásra az energia- és az élelmiszer-előállítás területén – amiről már írtunk is lapunkban, és arról ugyancsak, hogy az így elért anyagi megtakarítások a helyi közösségek és a falu jövőjét segítik, alapozzák meg.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke és egyben a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője örömének adott hangot, hogy egy olyan település nyerte el a díjat, amellyel a Reflex évtizedek óta együttműködik. Kiemelte, hogy mind a település, mind közösségei, az óvoda, az iskola, a helyi klubok, sőt a lovascsapat is mindig nyitott a közös gondolkodásra, az olyan közös tevékenységekre, amelyekben a környezeti kihívásokra keresik a lehetséges helyi válaszokat.

Az Európai Klímaszövetség 2002 óta díjazza az önkormányzatok éghajlatvédelmi intézkedéseinek kiemelkedően jó példáit Klímasztár Díjjal. A 2022-ben meghirdetett, jubileumi megmérettetést „A jövő most kezdődik!" mottó fémjelezte, s az európai hálózat csaknem kétezer tagja számára állt nyitva a részvételi lehetőség. Az Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, a Németországból, a Magyarországról, az Olaszországból, a Luxemburgból és a Svájcból érkező 16 nyertes pályamunkájával egyértelműen bizonyította, hogy a zöldebb jövő helyben, a saját kezünkben van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában