Konferencia

2023.05.20. 19:00

Fókuszban a kereszténység: párbeszéd az egyházak között

Magyarország kormánya támogatásával idén ismét megrendezték A keresztény egyházak missziója a 21. században című konferenciát Tihanyban, a Látogatóközpontban a közelmúltban, amit a Tihanyi Bencés Apátság és a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága szervezett.

Kovács Erika

Soltész Miklós államtitkár (jobb szélen) vezette a kerekasztal beszélgetést

Fotó: Kovács Erika

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Mihályi Jeromos perjel nyitotta meg, illetve a köszöntőjében egyebek mellett a kereszténység szerepéről, az egyházak összefogásáról, a párbeszéd jelentőségéről beszélt. A következő témákban hangzottak el előadások, illetve beszélgetések: Az egyház szerepe, küldetése és missziója napjainkban; Újratervezés a 21. században - Üresedő templomok, vagy növekedő közösségek?; Missziós területek, lelkiségi mozgalmak, karitatív szervezetek tevékenysége; Az egyház megújulásának lehetősége katolikus szemmel; Az egyház megújulásának lehetősége protestáns szemmel; Média – okosan használva?; Aktív szolgálat az egyházban. A konferencián az említet témákban előadást tartott Varga László, a Kaposvári Egyházmegye püspöke és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke. Aktív szolgálat az egyházban: ez csak hab a tortán, vagy akár a közösség fennmaradásának létkérdése? című kerekasztal beszélgetést ész Miklós államtitkár vezette, melyen részt vett Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. A programsorozatot Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára összegezte. 

Az egyházi konferenciát Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (jobbról) és Mihályi Jeromos perjel nyitotta meg, illetve mondott köszöntőt
Fotó: Kovács Erika

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában