Polgári est Balatonfüreden

2023.05.25. 11:30

Giró-Szász András politológus: az ukrajnai háború felfordítja a világot

Giró-Szász András politológussal, történésszel, korábbi miniszterelnöki főtanácsadóval és kormányszóvivővel beszélt aktuálpolitikáról Kontrát Károly, a kettes számú választókerület országgyűlési képviselője a Polgári esten a balatonfüredi Vaszary Galériában május 24-én.

Kovács Erika

Giró-Szász András és Kontrát Károly a Polgári esten

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő és Giró-Szász András politológus egyebek mellett beszélt az orosz–ukrán háborúról, mely olyan helyzetet teremtett az egész világon, mely messze túlmutat a háborúzó felek szenvedésein, és óriási áldozatokkal jár. Alapjaiban alakítja át a világon a gazdaságot, a politikát. Rámutat arra, hogy egy lokális konfliktus teljesen felfordítja a globális gazdaságot, és a nagyhatalmak politikai érdekei minden erkölcsiséget nélkülöznek. 

A politológus rámutatott, az elmúlt évtizedekben az uniós önvédelem leépült, az amerikai befolyás viszont kiépült. Ha őszig ellencsapást mutat fel Ukrajna, akkor folytatódhat a nyugati politika támogatása. Az utóbbi másfél évben jelentős ukrajnai mezőgazdasági területek amerikai, kínai, szaúdi tulajdonba kerültek. Szó volt még az Oroszországot érintő uniós szankciókról, az inflációról, mely év végére egy számjegyű lehet, valamint az energetikáról. Utóbbi kapcsán elhangzott, hazánk energiaszükségletének 97,5 százalékát külföldről szerzi be. Fókuszba került még a visegrádi négyek helyzete, a hazánkat jogosan megillető uniós pénz visszatartása. 

A jelenlévők kérdései egyebek mellett a jogállamiságot, a migrációt érintették. Kiderült, a hazai börtönökben lévők 12 százaléka külföldi, és minden embercsempész évente ötmillió forintba kerül. Németországba 2014-től 2019-ig kétmillió migráns érkezett, melynek 93 százaléka nem dolgozik, illetve segélyen él. 

A politológus nyolc évig dolgozott a kormányzatban, kommunikációs vezetőként, belpolitikai főtanácsadóként. Giró-Szász András kiemelte, abból tanult a legtöbbet, hogy felelős volt Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai anyagaiért. 2018-ban visszavonult, civil életet él, öt gyermeket nevel a feleségével. Elkötelezett a Balaton és Balatonfüred mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában