Telefonon értesítik a véradókat

2023.05.17. 17:30

Halló! Segít megmenteni három életet?

"Szinte belenőttem a véradásba, édesapám példáját követem 18 éves korom óta, már mintegy 140-szer nyújtottam a karomat" – mondta el Rádics Valter a zirci kiszállásos véradáson. Erről az alkalomról is már telefonon is értesítette a véradókat a Vöröskereszt.

Rimányi Zita

Rádics Valter Zircen adott vért a napokban, összesen eddig már mintegy 140-szer nyújtotta ilyen módon a karját Fotó: Rimányi Zita

– Még sosem kaptam vért, eddig nem szorultam rá, de amíg tudok, szívesen segítek a saját véremmel másoknak. Már 79 esztendős az édesapám, gyerekkoromban láttam, ahogy akkoriban ő adott rendszeresen vért, sorkatonaként pedig én ezért jutalomszabit kaptam, annak is örültem. A húgom az egészségügyben dolgozik, tőle is tudom, milyen nagy szükség van a véradásra, ilyen adományokra az önkéntesektől. Én ezt természetesnek tartom, nem jár különösebb áldozattal, nem igazán fáj, nem sok időbe telik, közben arra gondolhatok, másnak ez mekkora segítség – sorolta Rádics Valter, mikor még a tűszúrás nyomára szorította a gézlapot. Egyszeri ilyen karnyújtással három élet menthető meg, s amikor felhasználják a vért, arról a véradó SMS-üzenetet kap.

Magyar Lászlóné, Anikó, a Vöröskereszt véradásszervezője lapunknak elmondta, hogy a közelmúltban további telefonos értesítésekkel bővítették a véradásszervezést, és már tapasztalták, hatékony ez a módszer, bevált. Eleinte ez azt jelentette, hogy akik korábban adtak vért, de egy ideje nem, azokat felhívták, mostanában pedig már egy-egy kiszállásos véradásra a környékbeli rendszeres véradókat telefonon, SMS-ben is meghívják. Szóban és üzenetben tájékoztatják őket a kiszállásos véradás időpontjáról, arról, amit lakhelyük közelében szerveznek. Persze csak udvariasan, belátva, megértve, hogy számos más teendőjük van, gondjaik lehetnek, de azon ne múljon a véradásuk, hogy esetleg nem tudtak vagy megfeledkeztek egy-egy lehetőségről, hiszen ma már temérdek információ elér mindenkit. Csak hálásak lehetünk mindannyian azoknak, akik akár egyszer nyújtották ilyen módon a karjukat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában